Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Pirkka Tapiola: ”Consumatorii din Moldova vor avea de cîştigat de pe urma semnării Acordului de Liber Schimb cu UE”

23 oct. 2014,, 09:55   Politică
3217 1
Foto: noi.md
Pirkka Tapiola, şeful delegaţiei UE în RM: ”Acest acord, treptat deschide pieţele europene, dar şi pieţele moldoveneşti. În acord există un pachet întreg, care va ajuta RM să devină concurentă pe piaţă. Moldova deja a arătat, că este capabilă să găsească unele soluţii.

Consumatorii, vor avea de cîştigat de pe urma acestui acord. Preţurile vor scădea, vor fi produse accesibile, va fi o alegere mai mare. De aceea, trebuie să vă concentraţi pe acordul existent. În acelaşi timp, trebuie să înţelegeţi, că dacă nu se vor rezolva problemele din ţară, cum ar fi în domeniul judecătoresc, posibilităţile nu se vor deschide, vor rămîne nerealizate. Iar noi vrem să vedem, că ţara se dezvoltă, salariile cresc, apar posibilităţi noi”.

Preşedintele Asociaţiei micilor producători de vinuri, Ion Luca, a declarat că, acest acord este de fapt o strategie pe care o va susţine. În opinia lui, Moldova se poate regăsi cu produsele sale pe pieţele europene, doar că este necesar şi un sprijin din partea statului în acest sens. ”Vinul nostru poate şi deja apare pe pieţele europene. Dar noi încă nu sîntem cunoscuţi ca şi producători de vinuri. Vor trece ani, pînă cînd vom fi remarcaţi în acest sens. Avem ca scop, să lucrăm cu parteneri stabili. Să avem relaţii de lungă durată. La moment, este vorba de ţările europene. Embargoul rusesc a fost o lovitură, dar şi un imbold de a ne mişca mai departe. După 2006 am început să ne gîndim la marketing, la alte pieţe de export decît în Federaţia Rusă. Am văzut greşelile noastre şi am început să le corectăm”.

Roman Chircă, director Institutul economiei de piaţă: ”Pentru vinurile noastre, piaţa rusească este pierdută definitiv. Acum este necesar să ne orientăm pe alte pieţe, să avem tehnologii noi, branduri noi. Datele pentru prima perioadă a lui 2014, arată că RM s-a descurcat cu embargoul rusesc, exportul pe pieţele europene a crescut. Este adevărat, că ne va fi greu să exportăm la egal produsele, dacă nu vor fi subsidii”.

Vorbind despre Acordul de Liber Schimb, ambasadorul Slovaciei în RM, Robert Kirnag, a spus că, spre exemplu pentru ţara lui, acest document a însemnat ordine. ”Am avut nevoie de reforme, pentru a schimba stilul în care lucrăm. Cu timpul noi am reuşit să atragem investitori şi să ridicăm economia ţării. Bineînţeles că au fost din cei care au avut de pierdut. Unii nu au reuşit să reacţioneze la unele condiţii. Însă fără jertfe nu este posibil. Dar a fost o investiţie bună. Oamenii au aşteptat rezultate şi ele au fost. E timpul şi voi să faceţi reforme, pentru a avea ulterior rezultate”, a conchis Kirnag.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?