Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Moldova şi BERD au semnat un memorandum privind îmbunătăţirea climatului investiţional în ţară

22 oct. 2014,, 13:00   Economie
2777 0
Foto: protv.md
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va ajuta Republica Moldova să-şi îmbunătăţească mediul investiţional, iar prin aceasta să fie atrase mai multe investiţii în ţară. Un Memorandum de înţelegere în acest sens a fost semnat miercuri de Premierul Iurie Leancă, şi şefa Biroului BERD la Chişinău, Julia Otto.

Potrivit agenţiei "Infotag", Premierul a declarat miercuri în cadrul unui briefing că Memorandumul prevede crearea unui mecanism de rezolvare a disputelor dintre agenţii economici.

"Vrem să creăm un fel de ombudsman pentru mediul de afaceri care va permite ca litigiile dintre mediul de afaceri şi autorităţi sau dintre agenţii economici să fie soluţionate pe cale amiabilă. Pentru aceasta este nevoie de o instituţie de credibilitate. Prin urmare, vom crea mecanism juridic unde vor fi găsite soluţii", a spus Leancă.

De asemenea, Premierul a menţionat că în cadrul acestui Memorandum o atenţie sporită va fi acordată domeniului justiţiei.

"Avem nevoie de sprijin în domeniul justiţiei. Spunem că ea trebuie să fie reformată, am demarat şi un proces în acest sens, dar deseori deciziile sunt bazate pe interese ascunse, iar în cazul deciziilor incorecte de multe ori acestea sunt generate de lipsa de cunoştinţe a judecătorilor. În acest context, Memorandumul prevede organizarea unor seminare, traininguri cu participarea experţilor străini pentru a îmbunătăţi nivelul de profesionalism al judecătorilor", a spus Premierul.

El a menţionat că realizarea obiectivelor stipulate în Memorandum va permite îmbunătăţirea climatului investiţional din Republica Moldova, atragerea unui număr cât mai mare de investiţii, îmbunătăţirea potenţialului de export, crearea locurilor de muncă.

Premierul a menţionat că pentru realizarea obiectivelor sunt necesare şi anumite resurse financiare, exprimându-şi speranţa că acestea vor fi asumate de BERD.

"Deocamdată, nu putem cuantifica rezultatele pe care le vom obţine, dar sperăm ca în jumătate de an să vedem o îmbunătăţire a mediului de afaceri", a spus premierul, precizând că susţinerea BERD este extrem de importantă pentru asigurarea transformărilor din Republica Moldova în sensul creării unei economii funcţionale.

La rândul său, Julia Otto a menţionat că mediul de afaceri neprietenos şi corupţia nu-i permit ţării să se dezvolte.

"În acest context, noi salutăm eforturile şi disponibilitatea autorităţilor de a asigura un mediu de afaceri propice care va atrage investiţii străine în RM, care va face ca bunăstarea cetăţenilor să crească, să fie create locuri de muncă şi să fie îmbunătăţite standardele de viaţă. Sper că acest Memorandum este un semnal puternic că noi suntem gata să vă ajutăm să progresaţi. În acelaşi timp, trebuie să înţelegi că este doar început, iar succesul va fi măsurat în funcţie de realizările obţinute", a spus Otto.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?