X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Pomicultorii din nordul Moldovei cer Guvernului compensaţiile promise (VIDEO)

21 oct. 2014,, 17:30   Societate
3615 1
Foto: noi.md
Membrii asociaţiei Nord-fruct, care se ocupă de creşterea merelor la nordul Moldovei, cer Guvernului Iurie Leancă compensaţiile promise pentru pierderea pieţei Rusiei.

Secretarul asociaţiei, Veaceslav Valico, a spus marţi, într-o conferinţă de presă la agenţia "Infotag", că este vorba despre 50 mil. de lei.

"Este vorba despre categoria "mere de vară", pe care membrii organizaţiei le dădeau pentru procesare la preţul convenit cu statul de 1,5 lei per kilogram. Merele au fost transportate fabricilor până la 30 septembrie. Cei 150 de membri ai asociaţiei nu şi-au primit banii nici până acum. La un moment dat, când noi, indignaţi de acţiunile autorităţilor de perturbare a relaţiilor economice cu Rusia, am organizat un marş pe tractoare spre Chişinău, la Bălţi am fost întâlniţi de Premierul Leancă. El şi ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, au promis atunci că fonduri vor fi. Până în prezent am livrat merele, dar bani nu sunt. Guvernul nu face nimic", consideră Valico.

El susţine că cerinţele producătorilor de mere nici într-un mod nu pot fi considerate "politizate".

"Avem relaţii pur economice cu partenerul nostru în persoana statului. Producătorii de mere au adus 20 ani în mod regulat bani în bugetul Republicii Moldova, achitând impozite şi taxe, asimilând piaţa din Rusia. Apoi guvernarea, fără a ne anunţa, a decis să schimbe relaţia sa cu unul dintre partenerii săi, lipsindu-ne de piaţă pentru produsele noastre. Acum avem dreptul să cerem conducătorilor noştri compensaţii pentru pierderi şi căutarea de noi pieţe. Autorităţile au fost de acord să restituie banii şi să găsească noi pieţe - în România sau Algeria, dar nu avem nici una, nici alta", a spus Valico. "Autorităţile au spus că nu au bani. Indicăm o opţiune - deschideţi un "ascunziş" a Băncii Naţionale. La o întâlnire cu fermierii la Chişinău a participat Guvernatorul băncii, confirmând că resursele BNM sunt de $2,5 mlrd. Haideţi să rezolvăm problema, pentru că la ţărani vin creditorii de la aceleaşi bănci private, le bat la uşă ...", a amintit el.

Secretarul asociaţiei promite că cerinţele producătorilor vor fi transmise personal Premierului Leancă în această săptămână.

"Cerem ca domnul Bumacov să-şi ceară scuze, deoarece în cadrul unei emisiuni televizate el a numit fermierii din nordul republicii, care au venit la el la audienţă, "zdrenţuroşi politici". Noi doar ne apărăm interesele economice. Până la 20 noiembrie sperăm că se vor termina toate calculele cu componenţa actuală a Guvernului. Şi o vom realiza până la alegerile parlamentare, pentru că, posibil, după alegeri nu vom mai avea cu cine discuta despre datoriile faţă de fermieri", a spus Valico.

El a recunoscut că este unul dintre concurenţii la mandatul de deputat pe lista unei formaţiuni politice din RM, admisă în cursa electorală.

Potrivit datelor CEC, Veaceslav Valico figurează pe lista blocului electoral "Alegerea Moldovei - Uniunea vamală", sub в„–9.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?