X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Primăria, acuzată de repartizarea ilegală a loturilor de pămînt în capitală

15 oct. 2014,, 10:30   Societate
3791 0
Foto: noi.md
În cadrul unei emisiuni difuzate de TV7, invitații au vorbit despre dezvoltarea municipiului, cum s-a schimbat acesta timp de un an.

Dorin Chirtoacă, primar general de Chişinău a menționat: „Noi sîntem conştienţi că lucrurile nu sînt toate rezolvate, nu sînt perfecte. Avem trafic de influenţă, corupţie, avem greşeli. Însă doar cine nu munceşte nu greşeşte. Chiar şi aşa, în cei 7 ani, direcţia este corectă, cu toate plusurile şi minusurile”.

Despre nerealizările Primăriei şi ilegalităţile care se comit a vorbit preşedintele organizaţiei „Oraşul meu drag”, Vitalie Voznoi.

„La Consiliul Municipal, împreună cu PLDM şi PCRM, oferiţi loturi de pămînt. Se votează ca un lot de 1000 de m2, din centrul oraşului, să fie oferit lui Ion Diacov, procuror municipal, pentru suma de 177 de lei pe an. De ce votaţi aşa ceva? Din cauza împărţirii loturilor, municipalitatea are pierderi de 30-60 milioane de lei. De asemenea, de ce oferiţi autorizaţii pentru construcţii ilegale? De ce nu faceţi o listă neagră a acestor companii? De ce cînd vă judecaţi cu antreprenorii care încalcă legea în acest sens, nimeni de la Primărie nici nu se prezintă în instanţă?”.

Iată ce a răspuns edilul la acuzaţiile aduse: „Vorbind despre construcţiile neautorizate din capitală, este dificil să ne luptăm cu acestea. Din punct de vedere legal, tot ce se poate întreprinde este suspendarea autorizaţiei, adresarea la Inspecţia de Stat în Construcţii, care emite un proces-verbal de constatare a încălcărilor comise. Cu acest proces se merge în instanţa de judecată. Şi doar judecata dă un verdict în acest sens. Rar se întîmplă ca Primăria să cîştige astfel de dosare şi să se ajungă la demolarea construcţiei. Ne-am adresat cu zeci de demersuri pentru a schimba legea, dar fără rezultat. În acest sens, noi avem nevoie de un mecanism de demolare imediată – decizia să fie luată direct de Primărie. Cu loturile de pămînt este o exagerare. Loturile au fost alocate pînă în 2007. Noi doar prelungim relaţiile contractuale existente sau executăm hotărîri de judecată. Noi nu putem atribui de la zero un lot de pămînt. Noi nu putem expune loturile la licitaţie”.

Lui Dorin Chirtoacă i s-a mai reproşat şi faptul că Primăria nu face o strategie de transport sau parcări, concursurile pentru posturile de funcţionari publici nu se fac şi nu există o transparenţă decizională. Lucrurile date fiind negate de edil.

Întrebat despre situaţia legată de mansarde în capitală, în special de cea distrusă de incendiu, Dorin Chirtoacă a spus: „În cazul mansardelor s-a dorit să fie un lucru bun, european, dar a început abuzul. S-au creat nişte hulubării. Procesul a fost oprit. Autorizaţii pentru mansarde nu se mai dau. În ceea ce priveşte cazul mansardei arse, este un caz social, Primăria trebuia să intervină pînă se va stabili cine se face vinovat de acest incendiu. Este o situaţie excepţională”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?