X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4047

Experți: Discuția dintre Timofti și Putin nu a oferit motive de aplauze

13 oct. 2014,, 12:30   Politică
13292 21
Foto: noi.md
„Informația răspîndită de mai multe instituții mass-media precum că la summitul de la Minsk președinții Moldovei și Rusiei, Nicolae Timofti și Vladimir Putin, mai că nu s-au luat la bătaie, nu este decît o farsă a unei publicații moscovite, cunoscută prin asemenea stil”. De această părere sînt experții și analiștii politici care au poziții complet diferite, relatează NOI.md.

„Timofti a spus ceea ce trebuia să spună orice demnitar de stat din Moldova: republica este strîmtorată de pe piața CSI și tonul este dat de Rusia. Nu este adevărat că Moscova nu a fost informată despre planurile noastre. A fost informată, și nu o singură dată. Altceva e că nu s-a dorit să fim auziți și ascultați. Cît privește reacția lui Putin, este normal că nu i-au plăcut cele spuse de președintele nostru, dar sînt problemele lui.

Dar pînă la încăierare nu s-a ajuns și nici nu putea fi vorba despre așa ceva. Timofti este o persoană în etate, educată și delicată, el chiar a zîmbit la încheierea schimbului de replici. Inițial Putin era iritat, dar și el își știe prețul, așa că la urmă a atenuat acuitatea dialogului”, consideră directorul Institutului European de Studii Politice, politologul Viorel Cibotaru.

„Afirmațiile despre discuția foarte aprinsă dintre Putin și Timofti sînt o prostie. Trebuie totuși de ținut cont că este vorba despre președinți de țară, nu despre niște clovni politici. Posibil că lui Putin nu i-a plăcut că Timofti a respins remarca părții ruse precum că Moldova nu a informat și nu a purtat negocieri cu Moscova privind intenția de a semna acordurile de asociere și liber schimb cu UE. În realitate, Chișinăul încă din anul 2009 a anunțat Rusia despre planurile de integrare în UE”.

„Cît privește riscurile pentru piața rusă, cota Moldovei pe acest segment este atît de mică, încît este ilar de vorbit despre aceasta. Nici Europa nu-i va permite Moldovei să se ocupe de scheme ilegale de reexport. Însă în cazul Moldovei nu va merge varianta pe care a obținut-o Rusia de la Ucraina – de a amîna intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb cu UE. Moldova a fost vizitată de miniștri de externe din toată UE, documentul este activat. Totodată, acest lucru deja nu va îmbunătăți relațiile cu Rusia, în schimb le va înrăutăți cu UE, și pe timp îndelungat”, consideră analistul politic Igor Boțan.

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi a comentat astfel situația pe rețelele de socializare: „Cîtă gălăgie în jurul discursului președintelui moldovean: Timofti a intrat într-un conflict dur cu Putin. Timofti a expus dur poziția Moldovei etc. În realitate, Timofti a mormăit jalnic textul de pe hîrtie, pe care singur nu l-a înțeles. Argumentele Rusiei sînt cunoscute demult, iar Putin pur și simplu le-a reiterat. Aceste argumente nu sînt întemeiate, dar Timofti nu a răspuns la niciunul din ele. Așa că nu avem pentru ce aplauda”.

„De fapt, am fost înjosiți, am fost acuzați în fața întregii lumi de neprofesionalism și incapacitatea de a purta negocieri. Și acest lucru e adevărat, trist, dar adevărat. Aparatul de stat al Moldovei deloc nu corespunde provocărilor”, a scris pe rețelele de socializare un medic din Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?