Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ministerul Agriculturii neagă acuzaţiile pomicultorilor

10 oct. 2014,, 09:45   Societate
3211 0
Foto: viza.md
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a dezminţit acuzaţiile unui şir de asociaţii ale agricultorilor, care au numit activitatea ministerului nesatisfăcătoare.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Ministerului, acesta "nu neagă existenţa problemelor impuse de embargoul rusesc, dimpotrivă, intervine şi întreprinde toate măsurile pentru a găsi soluţiile potrivite".

"Pentru susţinerea pomicultorilor au fost alocate compensaţii de 138 de milioane de lei, care urmează a fi repartizaţi începînd cu 15 octombrie curent. Prin eforturile Guvernului s-au identificat pieţe de desfacere a fructelor în Uniunea Europeană, Belarus, Kazahstan, Turcia şi alte ţări", se spune în comunicat.

Autorii acestuia au calificat drept necorespunzătoare realităţii datele prezentate ieri de participanţii conferinţei de presă la agenţia "Infotag".

"Un producător de fructe din nordul ţării, afirma că pînă în prezent nu a fost comercializată decît o cantitate de 1-2% din recolta de mere. De fapt, conform datelor statistice, în perioada dintre 26 august-29 septembrie au fost vîndute numai pe pieţele din afara ţării aproape 20 de mii de tone de mere", menţionează Ministerul Agriculturii.

MAIA a negat afirmaţiile despre faptul că antreprenorii români ce importă mere moldoveneşti trebuie să prezinte o garanţie bancară de 7 mii de euro pentru un camion cu valoarea de 5 mii de euro.

"Această prevedere s-a anulat odată cu intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb şi în prezent nu există nicio piedică pentru exportul produselor agricole", se subliniază în comunicat.

Ministerul menţionează că Guvernul a alocat peste 20 de milioane de lei pentru achiziţionarea merelor pentru grădiniţe, şcoli şi unităţi militare. La licitaţii s-au prezentat doar agenţii economici din 8 raioane, care au încheiat contracte de livrare a merelor în medie cu 5 lei pentru un kilogram.

Marţi un grup de producători agricoli şi-au exprimat îngrijorarea de faptul că pînă în prezent autorităţile nu au rezolvat o serie de probleme pentru a îmbunătăţi situaţia din agricultură. Fermierii au acordat autorităţilor două săptămîni pentru a rezolva aceste probleme, în caz contrar ameninţă cu ample acţiuni de protest.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?