X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Capriciile Kievului, legate de gaz

9 oct. 2014,, 01:00   Externe
1913 1
Foto: mediafax.ro
Toate încercările Kievului de a ajunge la un echilibru energetic fără ajutorul Rusiei sunt sortite eşecului.

Părţile continuă consultările cu participarea UE, încercând să găsească o soluţie la situaţia creată. Negocierile anterioare între reprezentanţii Rusiei, Ucrainei şi Comisiei Europene s-au desfăşurat la Berlin pe 26 septembrie după o pauză de trei luni de zile. Ei au discutat despre „planul pentru iarnă”, prevăzut până la sfârşitul lui martie.

Conform acestui plan, Kievul va plăti anul acesta 3,1 miliarde de dolari în contul datoriei pentru gazele ruseşti livrate, iar Gazprom va livra către Ucraina 5 miliarde de metri cubi de gaze la preţul de 385 de dolari pe o mie de metri cubi de gaz cu plata în avans. Kievul are o serie de pretenţii faţă de Rusia în legătură cu acest plan. Printre altele, el a propus programul său pentru rambursarea datoriei de 3,1 miliarde de dolari faţă de Rusia.

În prezent, Ucraina primeşte gaz numai în sistem revers din Europa, livrările din Rusia au fost sistate pe 16 iunie din cauza datoriilor Kievului de miliarde de dolari. Ministrul Energiei din Rusia, Aleksandr Novak, a declarat că volumul de gaz acumulat în depozitele de înmagazinare subterană din Ucraina nu este suficient pentru sezonul de iarnă.

„Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, volumul de gaze înmagazinat în depozitele subterane din Ucraina este de circa 17 miliarde de metri cubi, din care iarna aceasta vor putea fi folosite doar 11 miliarde de metri cubi. Şi Comisia Europeană şi Ucraina înţeleg acest lucru. Gazul trebuie să fie pompat în depozite în timpul verii. Este deja luna octombrie. Termenul limită pentru pomparea gazului este sfârşitul acestei luni, asta în condiţii foarte favorabile”.

Ucraina va fi nevoită să stabilească un dialog cu Rusia în legătură cu gazul. Reversul european nu este salvator, iar în America, aşa cum se pare, sunt slabe speranţe. Livrarea unui volum important de gaze naturale din Statele Unite către Ucraina este imposibilă până la sfârşitul deceniului actual, a declarat luni secretarul american al Energiei, Ernest Monitz.

Prin urmare, Kievul va fi nevoit să asculte argumentele Moscovei. Este vorba deja de o catastrofă umanitară care se poate produce iarna aceasta şi în urma căreia se poate declanşa un nou „maidan”, urmat de prăbuşirea statalităţii ucrainene. Miza este foarte mare pentru ca autorităţile de la Kiev să-şi permită asemenea capricii. În prezent, nimeni nu le va face o propunere mai bună ca cea a Moscovei.

Poziţia iraţională a Kievului nu permite încheierea unor acorduri cât de cât inteligibile. În prezent, când până la iarnă a mai rămas foarte puţin timp, premierul Iaţeniuk a ameninţat iarăşi Rusia că va sesiza Curtea de Arbitraj de la Stockholm dacă Rusia nu va ceda preţul pentru gazele livrate către Ucraina.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?