X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

UE trebuie să împiedice Moscova să creeze un coridor terestru spre Crimeea (Mogherini)

7 oct. 2014,, 17:00   Externe
5251 10
Foto: agerpres.ro
Uniunea Europeană trebuie să împiedice crearea unui coridor terestru între Peninsula Crimeea (anexată în luna martie la Rusia) și restul teritoriului rus, a declarat luni seara ministrul italian de externe Federica Mogherini, în timpul unei audieri în Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European, potrivit Ria Novosti și AFP.

Cred că UE trebuie să depună eforturi pentru a nu permite crearea unui coridor terestru (între Crimeea și restul teritoriului rus)', a insistat Mogherini, desemnată la sfîrșitul lunii august în postul de Înalt Reprezentant al UE pentru politică externă și securitate comună.

În același timp, ea a reamintit că Uniunea Europeană ar putea slăbi regimul de sancțiuni împotriva Rusiei dacă situația din Ucraina se va ameliora. În caz contrar, o agravare a crizei va duce la o înăsprire suplimentară a sancțiunilor, a avertizat ministrul italian.

Populată în majoritate de rusofoni, Crimeea și Sevastopol și-au proclamat independența de Ucraina și au optat pentru reunificarea lor cu Rusia în urma unui referendum organizat după înlăturarea de la putere a președintelui ucrainean Viktor Ianukovici la 22 februarie.

Kievul și țările occidentale nu recunosc însă referendumul din 16 martie și denunță o 'anexare' a peninsulei de către Moscova.
Viitoarea șefă a diplomației europene a subliniat luni că Rusia nu mai este în prezent 'un partener' pentru UE, dar că rămîne o 'țară strategică', menționînd că viitorul relației cu Moscova depinde de atitudinea 'ursului' rus.

'Rusia nu mai este un partener la ora actuală, dar rămîne o țară strategică și un vecin', a declarat Mogherini. Întrebată despre tactica ce ar trebui urmată față de 'ursul rus', ministrul italian de externe a răspuns cu umor că 'nu are mare experiență cu privire la urși'. 'Dar avem nevoie de un amestec de fermitate și diplomație, echilibrul depinzînd și de reacția ursului', a adăugat ea.

La începutul lunii septembrie, dna Mogherini, acuzată de mai multe țări din Europa Est că este prea apropiată de Moscova, a asigurat că Rusia nu mai este un 'partener strategic' din cauza rolului său în criza ucraineană, dar că această țară rămîne un actor strategic în dosare regionale și internaționale. Ea a insistat în timpul audierii de luni seara asupra importanței faptului ca cei 28 să 'rămînă uniți', așa cum au reușit să facă de la începutul conflictului în Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?