X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Astenia de toamnă: simptome şi metode naturale de combatere

6 oct. 2014,, 00:30   Ştiinţă şi IT
6885 0
Foto: sibvaleo.com
Calendaristic, toamna şi-a intrat deja în drepturi, iar temperaturile scăzute şi ploile nu sunt departe, trecerea de la cald la rece afectând bioritmul fiecăruia dintre noi. Acest lucru se traduce prin stări de somnolenţă prelungită asociate cu insomnii, slăbiciune fizică, lipsa de energie, stări de melancolie sau tristeţe inexplicabilă şi predispoziţie către răceli şi infecţii.

Toate sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă, manifestări care pot dura zile sau săptămâni întregi până când ritmul interior se ajustează la noile schimbări şi este în mod normal diagnosticat ca astenie de toamnă.

„Astenia de toamnă este o problemă frecvent întâlnită în această perioadă şi se manifestă de regulă la toate categoriile de vârstă, de la copii până la cei mai în vârstă. Aceasta are simptomatologii diferite în funcţie de organismul şi stilul de viaţă al fiecăruia, însă în general pentru a evita stările specifice acestei etape, este important să acordăm atenţie deosebită unei alimentaţii bogate în vitamine şi proteine, dar şi să respectăm un program regulat de somn”, explica medicul imunolog Tania Bejan.

Vestea bună este că, deşi toamna aduce modificări interne atât la nivel fizic, cât şi psihic, tot ea oferă remedii naturale care ameliorează sau soluţionează aceste manifestări.

Un sistem nervos sănătos cu ajutorul dovleacului

Indiferent dacă îl consumaţi crud, copt sau fiert, dovleacul este un pansament natural pentru sistemul nervos şi datorită efectului uşor sedativ este adesea recomandat pentru combaterea insomniilor, a stărilor depresive şi anxietăţii.

În plus, acesta este şi o sursă importantă de betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali şi este îmbogăţit cu complexul de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, recunoscute pentru menţinerea sănătăţii psihice, protejarea împotriva stresului oxidativ şi reducerea stării de oboseală excesivă.

Combate oboseala cu cerealele integrale

„Multe dintre persoanele care suferă de astenie, se confruntă cu o deficienţa de serotonină, asociată cu oboseala excesivă, chiar dacă au un program disciplinat de somn. Datorită conţinutului bogat în glucide, cerealele oferă energia necesară pentru funcţionarea corectă a organismului. În plus, acestea sunt bogate în tiamina, vitamina aparţinând complexului B, care favorizează transformarea glucidelor în energie, ameliorând astfel stările de letargie şi extenuare”, completează medicul.

Citricele şi probioticele ţin răceala departe

Pomelo, portocale, mandarine, grapefruit sunt printre cele mai consumate fructe în timpul toamnei şi cu un motiv întemeiat: acestea conţin o cantitate importantă de vitamina C, antioxidanţi, nutrienţi cu proprietăţi anticancerigene şi asigură în mod natural un sistem imunitar mai puternic.

„O singură portocală conţine peste 170 de fitonutrienti diferiţi, care oferă o mulţime de beneficii organismului: inhibă formarea de cheaguri de sânge, au proprietăţi antitumorale, alergenice şi nu în ultimul rând imunomodelatoare. În plus, citricele sunt şi o sursă bogată de flavonoide, care au rol antiseptic şi acţionează asemenea unor antibiotice naturale împotriva infecţiilor virale şi bacteriene, cu care ne confruntăm adesea toamna”, explică specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.

Probioticele cresc imunitatea organismului

O altă modalitate de a întări organismul din interior, de a creşte numărul de anticorpi şi de a stimula imunitatea este cu ajutorul probioticelor. Acestea conţin bacterii benefice importante ce acţionează ca un antibiotic natural în neutralizarea infecţiilor virale şi bacteriene: bifido acidophilus, lactobacillus acidophilus şi lactobacillus plantarum.

Mai mult decât atât, probioticele au o acţiune benefică asupra florei intestinale şi îndepărtează şi efectele nedorite ale antibioticelor, care distrug bacteriile bune din organism.

Socializaţi, socializaţi, socializaţi!

Socializarea poate fi un ajutor real în combaterea asteniei de toamnă, de ameliorare a sentimentului de singurătate, a anxietăţii şi a depresiei de sezon.

Uneori, prietenii apropiaţi pot fi cei mai buni psihologi, iar o problemă împărtăşită lor este pe jumătate rezolvată. În astfel de momente dificile, se recomandă petrecerea a cât mai mult timp alături de cei dragi, izolarea socială sporind simptomele asteniei de toamnă.

Mişcarea este o armă antidepresie la îndemâna tuturor

Jumătate de oră de sport pe zi nu a omorât pe nimeni şi, în plus, nu costă nimic. Poate fi sub forma unei plimbări în pas vioi prin parc, alergare uşoară, gimnastică la domiciliu sau în aer liber, plimbări cu bicicletă, cu rolele sau cu barca, vâslirea timp de 30/60 de minute implicând un consum energetic foarte mare, dar şi caloric. Şi, se ştie foarte bine, în urma practicării unui sport, organismul produce endorfine, binecunoscutul hormon al fericirii.

Foarte eficiente sunt şi mingile pentru gimnastică, pentru cei mai comozi dintre noi, acestea ajutându-ne să facem mişcare acasă, în faţa televizorului. Stimularea muşchilor şi activitatea intensă provoacă o retrezire (în fapt) şi alungă depresia, oboseala.

Manifestările asteniei de toamnă

Depresie: apatie, subestimare, senzaţie de vinovăţie, tristeţe;

Anxietate: incapacitatea de a face faţă situaţiilor de stres;

Schimbări frecvente de dispoziţie: tranziţii bruşte de la o stare de spirit la alta;

Tulburări de somn: somnolenţa în timpul zilei;

Letargie: oboseala şi incapacitatea de a desfăşura activităţile de zi cu zi;

Probleme sociale: iritabilitate şi dorinţa de izolare;

Probleme sexuale: lipsa libidoului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?