X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Opoziţia nu va încerca să exprime moţiune de cenzură guvernului - sursă din PCRM

29 sep. 2014,, 09:45   Politică
3645 0
Foto: noi.md
Partidul Comuniştilor, de opoziţie, nu va încerca să exprime moţiune de cenzură Guvernului. Astfel a declarat corespondentului "Infotag" o sursă din Partidul Comuniştilor, care anterior a furnizat informaţii veridice.

"Acum Partidul Comuniştilor este preocupat de alte probleme - pregătirea pentru alegeri, pregătirea pentru Plenară, care va avea loc săptămâna viitoare. Trebuie formate listele de candidaţi în deputaţi, să organizăm activitatea sediului electoral. Nu are sens să ne ocupăm de exprimarea moţiunii de cenzură în situaţia în care ştim din start că nu avea succes", a spus interlocutorul agenţiei.

Potrivit spuselor sale, chiar de Guvernul ar fi fost demis, nimic nu s-ar fi schimbat, deoarece "noul cabinet de miniştri va fi posibil de format doar după alegeri, iar înainte de alegeri oricum va rămâne actuala guvernare".

"Trebuie să ne pregătim pentru alegeri, astfel încât să venim la putere şi să formăm propriul Guvern", a spus sursa.

În acelaşi timp, în holurile Parlamentului se vorbeşte că PCRM nu poate introduce rezoluţia privind moţiunea de cenzură "din cauza contradicţiilor din interiorul partidului". Membrii aşa-numitul "grup al lui Tcaciuk" - deputaţii Grigore Petrenco, Iurie Muntean şi Alexandru Petcov în ajun au participat la şedinţa Parlamentului, contrar boicotului fracţiunii PCRM. Ei afirmă că "Vladimir Voronin s-a vândut lui Plahotniuc şi nu va întreprinde nimic împotriva autorităţilor".

Partidul Socialiştilor a cerut vineri tuturor parlamentarilor - de la guvernare şi din opoziţie să semneze cerinţa de exprimare a moţiunii de cenzură Guvernului, semnată deja de trei foşti comunişti, care reprezintă în Parlament Partidul Socialiştilor - Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Ion Ceban.

"Această guvernare trebuie pedepsită. Au rămas 48 de ore pentru a opri această fărădelege. Socialiştii propun exprimarea moţiunii de cenzură Guvernului şi îndeamnă toţi deputaţii să se alăture", a spus Igor Dodon.

Ca răspuns, o oră mai târziu, serviciul de presă al Partidului Comuniştilor a declarat că Partidul Comuniştilor s-a adresat vineri la Curtea Constituţională cu o sesizare privind constituţionalitatea deciziei Guvernului de a-şi asuma responsabilitate faţă de Parlament pentru un pachet din şapte proiecte de lege.

"În condiţiile în care Parlamentul este funcţional, iar Executivul, conform legislaţiei are dreptul de a prezenta iniţiative în Parlament, asistăm la încălcarea intenţionată a principiului constituţional al separării puterilor în stat", se spune în comunicat.

Potrivit observatorilor, sesizarea PCRM la Curtea Constituţională, de asemenea, sugerează că comuniştii nu au intenţia de a cere demisia Guvernului. După cum a relatat anterior "INFOTAG", în ajun Guvernul şi-a asumat responsabilitate în faţa Parlamentului pentru un pachet din şapte proiecte de lege.

Conform procedurii, în cazul în care, la expirarea a 72 de ore din momentul prezentării proiectelor în Parlament, nimeni nu va exprima moţiune de cenzură Guvernului, legile intra în vigoare. Moţiune de cenzură poate fi exprmată de un grup de deputaţi format din cel puţin o treime din membrii Parlamentului - 34 din 101 de deputaţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?