Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Ștanski a numit restricțiile din partea Moldovei represive și discriminatorii

26 sep. 2014,, 14:15   Societate
3604 2
Foto: tiras.ru
Tiraspolul consideră nefondată neeliberarea de către Moldova a certificatelor fitosanitare producătorilor agricoli transnistreni, în vederea exporturilor către Rusia. Declaraţia a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski, la întrevederea de joi de la Tiraspol cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin.

Agenţia "Infotag" relatează, cu referire la site-ul autorităţii de politică externă a regiunii, că Ştanski a calificat restricţiile impuse de Moldova drept "represive, discriminatorii şi lipsite de temeiuri legale".

Potrivit ei, Serviciul de Stat pentru Protecţia Plantelor al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova i-a refuzat unui agent economic transnistrean eliberarea certificatului fitosanitar pentru exporturi de prune, cerîndu-i să prezinte acte suplimentare, nestabilite de legislaţie, care să confirme posibilitatea de export a produselor crescute.

"Astfel de acţiuni ale părţii moldoveneşti sînt lipsite de premise juridice, pentru că încalcă nu numai formatul coordonat de interacţiune a părţilor în domeniul economic, restricţionînd considerabil capacităţile de export ale Transnistriei, dar şi contravin legislaţiei Republicii Moldova, pentru că certificatul solicitat nu face decît să dovedească conformitatea produsului cu rigorile şi normele, iar lista cu actele necesare obţinerii acestuia este stipulată în legea respectivă şi este completă. Noi aşteptăm explicaţii oficiale de la partea moldovenească. Sperăm ca ţările garante să intervină în acest proces", a declarat ea.

Problemele legate de livrările de produse transnistrene pe piaţa rusă au fost în centrul atenţiei şi la întrevederea ambasadorului cu conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie de la Tiraspol. Reprezentantul acesteia, Vasili Cojan, s-a arătat indignat de faptul că acum, cînd unele întreprinderi au primit autorizaţii de la structuri ale Rusiei, Moldova declară "scuzaţi, există interdicţie de livrare la mărfurile moldoveneşti, de aceea nu le vom perfecta pentru Dvs.".

Potrivit comunicatului, diplomatul rus a dat asigurări că Federaţia Rusă este dispusă să acorde "tot sprijinul necesar în rezolvarea acestor dificultăţi".

Rosselhoznadzor a interzis la 21 iulie livrările de fructe şi legume proaspete şi conservate din Moldova în Rusia, sub pretextul că acestea ar fi necalitative, şi nu acceptă astfel de produse în baza certificatelor moldoveneşti.

Totodată, din diverse motive, autoritatea face excepţie pentru furnizorii transnistreni, deşi şi aceştia livrează produse în baza certificatelor Republicii Moldova. Aceeaşi situaţie se atestă şi pentru livrările de produse vinicole şi contravine poziţiei oficiale a autorităţilor Federaţiei Ruse, care consideră că Republica Moldova este un stat unitar şi indivizibil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?