Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Vicepreședintele Băncii Mondiale: Merele moldovenești sînt cele mai gustoase

23 sep. 2014,, 15:15   Economie
4206 1
Foto: worldbank.org
Vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Laura Tuck, consideră că merele din Moldova sînt foarte gustoase, poate mai gustoase decît cele din Uniunea Europeană. Însă pentru a accede pe piața europeană, este necesar de respectat anumite cerințe, cum ar fi ambalajul și altele. Declarația a fost făcută în cadrul vizitei efectuate cu premierul Iurie Leancă în satul Rădeni din raionul Criuleni, unde oficialul Băncii Mondiale a văzut cum sînt crescute merele moldoveneşti la unul dintre cele mai moderne complexe agricole din ţară – „Codru”, informează NOI.md.

Iurie Leancă și Laura Tuck au mers prin livadă, au văzut cum sînt culese merele care sînt păstrate ulterior în depozite frigorifice, dar şi cum a fost realizat un proiect al fermierului Ion Chilianu, directorul companiei, cu ajutorul unor mijloace oferite de Banca Mondială. Este vorba despre un lot demonstrativ, livadă acoperită cu plasă antigrindină și irigare prin picurare.

Fermierul a menționat că lotul demonstrativ contribuie la perfecționarea tehnicilor de cultivare a fructelor și că este mulțumit de suportul, în valoare de 25 de mii de dolari SUA, pe care l-a obținut de la Banca Mondială pentru edificarea acestuia.

Banii au fost oferiți prin intermediul programului „Managementul dezastrelor și riscurilor climatice”. În total, Banca Mondială a oferit pentru construirea loturilor demonstrative de adaptabilitate la schimbările climatice finanțare pentru construcția a 53 de loturi în diverse zone ale Moldovei, valoarea totală a cărora este de 1,2 milioane de dolari.

Laura Tuck a menționat că agricultura de performanță este un viitor real pentru Republica Moldova, care va avea în continuare sprijinul Băncii Mondiale.

„Această gospodărie demonstrează că este posibilă trecerea de pe piața estică pe cea din Uniunea Europeană. Vom continua colaborarea cu Guvernul Republicii Moldova pentru crearea locurilor de muncă și dezvoltarea economiei țării”, a spus oficialul Băncii Mondiale.

Complexul agricol „Codru” este unul dintre cei mai mari exportatori de fructe din Republica Moldova. Compania deţine livezi de mere și prune, dar şi plantații de viță-de-vie, se ocupă de cultivarea soiurilor cu valori biologice superioare, proiectarea şi exploatarea eficientă a livezilor şi viilor cu productivitate înaltă, păstrarea şi comercializarea fructelor şi strugurilor de calitate superioară. Este deţinătoare a certificatului ISO şi prima companie agricolă din ţară care a obţinut certificatul EUREPGAP.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?