Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Parlamentul este dispus să elimine „neajunsurile” din activitatea notarială

19 sep. 2014,, 17:30   Politică
3852 1
Foto: noi.md
Guvernul a trimis în Parlament proiectul de lege cu privire la organizarea activităţii notariale, care urmăreşte scopul de a elimina unele neconcordanţe şi neajunsuri cu caracter juridic.

Potrivit agenţiei "Infotag", în document se precizează că la momentul actual "lipsesc criterii clare şi bine determinate de stabilire a numărului necesar de notari, a notarilor stagiari, admiterea în profesie, modul de percepere a plăţilor".

"În urma unei analize complexe a actualelor prevederi legale şi a practicilor existente, precum şi a legislaţiei României, Estoniei, Germaniei, Ministerul Justiţiei a elaborat proiectul de lege cu privire la organizarea activităţii notarilor, care stabileşte statutul notarului, organul de autoadministrare, cine exercită controlul activităţii şi care este modul de suspendare şi încetare a activităţii notarului", se spune în proiect.

Potrivit proiectului, notarul care a atins vîrsta de 65 de ani nu-şi mai poate exercita profesia. Acest plafon de vîrstă este aplicat şi în cazul judecătorilor, procurorilor şi executorilor judecătoreşti.

O inovaţie a proiectului este modalitatea de admitere la stagiu, pînă la 18 luni, în legătură cu faptul că "activitatea notarială este una deosebit de complexă şi notarul nu este în drept să refuze îndeplinirea actului notarial pe motiv că nu are cunoştinţe suficiente". Admiterea la stagiu se va face de Camera Notarială în rezultatul unui concurs.

În opinia Guvernului, riscurile adoptării proiectului rezidă în instabilitatea politică şi în faptul că notarii se opun reformei. Implementarea prevederilor documentului nu necesită alocări din buget. În cazul în care este votat de deputaţi, documentul intră în vigoare în termen de şase luni. Deocamdată, nu se ştie dacă legiuitorii vor reuşi să examineze proiectul pînă la expirarea mandatului actualului legislativ.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?