Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Concepţia de reformare a procuraturii a intrat în vigoare

19 sep. 2014,, 15:15   Societate
3301 1
Foto: noi.md
Procurorii din Republica Moldova nu vor avea grade militare, iar la şedinţele de judecată vor fi obligaţi să poarte mantii. Potrivit agenţiei "Infotag", aceste cerinţe sînt stipulate în Concepţia de reformare a procuraturii, care a intrat în vigoare vineri, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial.

În document se spune că "instituţia procuraturii există pentru a asigura în Republica Moldova un sistem judiciar independent şi imparţial". În acelaşi timp, studiul realizat de Fundaţia Soros în anul 2009 arată că mai puţin de jumătate din cetăţenii ţării sînt de acord cu faptul că procurorii înaintează învinuiri rezonabile şi corecte.

Pentru asigurarea independenţei procuraturii de celelalte instituţii ale puterii, Comisia de la Veneţia a recomandat înaintarea candidatului la funcţia de procuror general de către Consiliul Superior al Procurorilor. Acesta este numit de şeful statului în rezultatul unui concurs deschis. Candidatura procurorului general poate fi respinsă, însă acest lucru trebuie justificat. Candidatura propusă repetat trebuie confirmată de şeful statului.

Procurorul general se alege pentru un termen de şapte ani fără posibilitatea de a deţine funcţia pentru un al doilea mandat.

În document se mai precizează că salariul unui procuror în Moldova va constitui în medie pe an 3207 euro (în jur de 4,8 mii de lei pe lună). Salariul este mult mai mic decît în Armenia (4864 de euro) sau Georgia (8383 de euro). Salariile mici ale procurorilor constituie unul dintre elementele de bază care predispun această categorie de funcţionari la corupţie. În Concepţia de reformare a Procuraturii se indică faptul că salariile trebuie majorate esenţial.

Întîrzierea intrării în vigoare a Concepţiei de reformare a procuraturii a contribuit la reducerea fondurilor pe care UE le oferă pentru reforma sistemului judiciar în Republicii Moldova. În cadrul celei de-a doua tranşe de ajutor, din cei 15 milioane de euro, UE a alocat doar 13 milioane. Valoarea totală a fondurilor prevăzute pînă în anul 2016 constituie 60 de milioane de euro, însă doar cu condiţia ca reformele să fie realizate în măsură deplină şi la termenele stabilite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?