X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Nimeni nu va lăsa Kievul să-și restabilească statutul de putere nucleară

18 sep. 2014,, 13:53   Externe
3200 0
Foto: 7canal.com
Nimeni, nici chiar Occidentul, nu va permite Ucrainei să-și restabilească statutul de putere nucleară la care ea a renunțat în anul 1993, a declarat miercuri la Addis-Abeba șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, ca reacție la recentele afirmații ale ministrului ucrainean al apărării Valeri Gheletei.

"Ministrul ucrainean al apărării nu trebuie să profereze amenințări potrivit cărora Ucraina ar putea să-și restabilească statutul de putere nucleară. Nimeni nu-i va permite să o facă. Țările occidentale care exercită o influență decisivă asupra autorităților ucrainene vor fi primele care se vor opune", a afirmat ministrul rus, citat de RIA Novosti. "Ar fi mai bine dacă ministrul ucrainean s-ar ocupa de respectarea armistițiului și nu de astfel de speculații", a adăugat Lavrov, potrivit ITAR-TASS, cu referire la acordul de încetare a focului în estul Ucrainei, încheiat de Kiev și separatiști la 5 septembrie la Minsk.

Ministrul ucrainean al apărării Valeri Gheletei a declarat recent că, în cazul în care Occidentul va refuza să ajute Ucraina "să se apere împotriva Rusiei", ea "va fi obligată" să-și restabilească statutul de putere nucleară. 'Dacă astăzi nu putem apăra Ucraina, dacă lumea nu ne va ajuta, vom fi nevoiți să revenim la statutul nostru de putere nucleară pentru a apăra țara de Rusia', a afirmat Gheletei.

După prăbușirea URSS, o parte considerabilă din arsenalul nuclear sovietic a rămas pe teritoriul Ucrainei. În anul 1993, Ucraina a acceptat să renunțe la arsenalul său de arme nucleare, al treilea din lume la acea vreme, în schimbul unor garanții de securitate din partea Rusiei, Statelor Unite și Marii Britanii, înțelegere consfințită prin Memorandumul de la Budapesta semnat în decembrie 1994. În contextul crizei ucrainene, Rusia și Occidentul s-au acuzat reciproc de încălcarea acestui memorandum, prin care cele trei puteri ofereau garanții că nu vor folosi niciodată amenințarea cu forța și niciun fel de armament împotriva Ucrainei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?