X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

SUA și 10 țări arabe se angajează împreună să combată Statul Islamic

12 sep. 2014,, 08:45   Externe
2377 1
Foto : agerpres.ro
Zece țări arabe, între care Arabia Saudită, au acceptat joi să se angajeze alături de SUA în lupta împotriva jihadiștilor Statului Islamic (SI) în Irak și Siria, potrivit unui comunicat publicat la încheierea unei reuniuni la Jeddah, în prezența secretarului de stat american John Kerry, relatează AFP.

Arabia Saudită, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Qatarul, Omanul, Egiptul, Irakul, Iordania, Libanul și SUA și-au 'declarat angajamentul comun de a fi uniți împotriva amenințării pe care o reprezintă pentru regiune și lume terorismul, sub toate formele sale, inclusiv gruparea Statul Islamic/SI/', se precizează în comunicat. Acest angajament ar putea implica o participare la o 'campanie militară coordonată', se mai arată în textul menționat, fără alte detalii.

Reuniunea de la Jeddah, în vestul Arabiei Saudite, a avut loc la nivel de miniștri de externe, între care șeful diplomației americane, secretarul de stat John Kerry, la o zi după discursul președintelui SUA, Barack Obama, care s-a declarat pregătit să lanseze lovituri aeriene împotriva SI în Siria și să extindă raidurile efectuate de o lună în Irak.

Statele prezente la Jeddah au acceptat 'să participe fiecare la lupta globală împotriva SI', indică același comunicat. 'Aceasta include oprirea fluxului de combatanți străini care tranzitează țările vecine, combaterea finanțării SI și a altor extremiști violenți, respingerea ideologiei bazate pe ură, încetarea impunității și aducerea lor în fața justiției'.

Participanții se angajează de asemenea 'să contribuie la eforturile de ajutor umanitar', în beneficiul comunităților 'brutalizate de SI', să ajute cele mai expuse state la amenințarea SI și, la nevoie, să 'se alăture numeroaselor aspecte ale unei campanii militare coordonate împotriva SI'.

Documentul nu menționează Turcia, care a fost reprezentată la reuniunea de la Jeddah. La Ankara, o sursă guvernamentală a indicat faptul că Turcia nu va participa la operațiunile armate ale coaliției internaționale pe care o conduc SUA.

Secretarul de stat american John Kerry a sosit joi în Arabia Saudită pentru a încerca să mobilizeze cele zece țări arabe și Turcia în lupta împotriva Statului Islamic (SI) prin consolidarea cooperării lor militare.

În afară de Arabia Saudită, alte cinci țări din Consiliul de Cooperare al Golfului (Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman, Qatar), precum și Egiptul, Iordania, Irakul, Libanul și Turcia, au participat la această reuniune, considerată crucială de Statele Unite în eforturile de a crea o coaliție globală împotriva SI, grupare responsabilă de atrocități comise în Siria și Irak
.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?