Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Șevciuk intenţionează să reducă substanţial funcţiile în Sovietul Suprem

11 sep. 2014,, 10:00   Societate
2766 0
Foto: president.gospmr.ru
Liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, propune Sovietului Suprem (SS) să studieze, cu titlu de necesitate legislativă, modificări şi completări la Constituţie, care să limiteze considerabil activitatea legislativului.

Potrivit proiectului citat de agenţia "Infotag", efectivul numeric al SS ar urma să fie redus de la 43 la 31 de deputaţi, care trebuia să activeze cu statut profesionist, permanent, nefiind în drept să se afle în serviciul public, să fie deputaţi ai altor autorităţi reprezentative şi locale, să practice alte activităţi remunerate, cu excepţia celor didactice, ştiinţifice sau altor activităţi de creaţie.

Dreptul de decizie referitoare la referendum sau dezbaterile de către întreg poporul ale celor mai importante probleme de stat sau din viaţa socială va fi delegat prin act de la SS către preşedinte. De asemenea, se propune ca deputaţii să fie lipsiţi de dreptul de a dispune alegeri pentru consiliile locale şi de a prezenta propuneri preşedintelui Guvernului privind membrii cabinetului de miniştri, în privința exercitării necorespunzătoare sau neexecutării de către aceştia a atribuţiilor care le revin.

În prezent, iniţiativa de propunere a punerii sub acuzare sau suspendare din funcţie a preşedintelui este examinată la propunerea a cel puţin 1/3 din deputaţi, în timp ce modificările propun 2/3.

Unul dintre punctele noi din Constituţie stipulează că preşedintele guvernului poate iniţia la CS moţiunea de cenzură împotriva guvernului. "Dacă SS acceptă moţiunea, preşedintele în şapte zile decide în privinţa dizolvării SS şi stabilirii alegerilor noi", propune Şevciuk.

Totodată, se precizează că amendamentele nu îi vizează pe deputaţii de legislatura curentă.

Chiar din momentul venirii la putere, la finele anului 2011, Şevciuk a avut, practic, imediat relaţii defectuoase cu SS: deputaţii deseori i-au respins şi i-au returnat pentru definitivare iniţiativele legislative, iar liderul tiraspolean tergiversa semnarea legilor adoptate de parlamentari sau aplica dreptul de veto. Vîrful divergenţelor a fost eşecul adoptării Legii bugetului pentru anul 2013, după care regiunea a trăit conform bugetului 2012. Acum un an, Şevciuk a lansat iniţiativa de strămutare a sediului SS din Tiraspol la Bender, dar deputaţii au respins proiectul. Se pare că amendamentele la Constituţie propuse de Şevciuk vor avea acelaşi destin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?