Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Modificarea Constituției în actuala conjunctură politică este imposibilă

8 sep. 2014,, 17:41   Politică
4181 0
Foto: noi.md
Modificarea articolului 78 din Constituție, care vizează procedura de numire a șefului statului, rămîne a fi o problemă acută, care nu poate fi soluționată decît prin referendum. Opinia aparține expertului în drept constituțional Nicolae Oscmochescu și a fost exprimată pentru NOI.md.

Expertul le dă dreptate șefului statului, premierului și spicherului în privința necesității modificării Constituției și adaptării documentului la noile realități politice. La ora actuală, opinează Oscmochescu, revizuirea Constituției, inclusiv schimbarea procedurii de numire a șefului statului, este imposibilă din cauza conjuncturii politice neprielnice.

„Modificarea articolului 78 din Constituție este strict necesară. În formula actuală există un pericol ca și după alegerile din noiembrie să fie repetată situația din 2009, cînd alegerea președintelui a intrat în impas. Consens politic la nivelul partidelor de guvernare există, dar e nevoie să fie găsite 2/3 din voturi necesare pentru modificarea Constituției. În actualul parlament nu cred că există o asemenea majoritate”, a remarcat Nicolae Osmochescu.

Potrivit doctorului în drept, referendumul organizat în septembrie 2010 pe marginea modificării procedurii de numire a șefului statului a eșuat din cauza pregătirii proaste a scrutinului, dar și a dezinformării cetățenilor. Acesta se arată însă convins că demersul modificării Constituției prin referendum poate fi dus la bun sfîrșit.

„În opinia mea și a multor specialiști, șeful statului trebuie ales direct de către popor. În așa mod statutul șefului statului va fi poziționat mult mai sus în plan juridic, pentru că acesta va fi mandatat direct de popor”, a opinat Osmochescu.

Precizăm că articolul 78 din Constituție prevede alegerea șefului statului cu votul a 3/5 dintre deputați, lucru care anterior, a declanșat o criză politică fără precedent. Imposibilitatea alegerii președintelui în 2009 a dus la dizolvarea parlamentului și la organizarea alegerilor anticipate de două ori.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?