Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Băsescu a spus de unde România va lua gaz pentru Moldova

5 sep. 2014,, 11:45   Economie
5210 3
Foto: antena3.ro
România va putea asigura Moldova cu gaze în totalitate pînă în 2019-2020. Declarația a fot făcută de către președintele României, Traian Băsescu, după vizitarea platformei maritime (platformă plutitoare de foraj) „Ocean Endeavor”, datorită căreia companiile „ExxonMobil” și ”Petrom” au început forarea în zona Neptun a Mării Negre, pentru cercetarea zăcămintelor de gaze.

Traian Băsescu a declarat că este optimist și consideră că România, din contul gazelor naturale dobîndite din Marea Neagră, pînă în 2019-2020 va putea asigura în totalitate nu doar propriile necesități de gaze, dar și cele ale Republicii Moldova, ceea ce constituie o sarcină primordială. Președintele României și-a exprimat speranța că zăcămintele de gaze ce vor fi găsite vor fi suficiente pentru aceasta.

El a menționat că după confirmarea datelor preliminare privind zăcămintele de gaze în sectoarele unde sînt efectuate lucrări de foraj, companiile „Exxon” și „Petrom” vor investi în valorificarea zăcămintelor și în extracția gazelor 4-5 milioane de dolari.

Pe 27 august a fost dat în exploatare gazoductul Iași-Ungheni, prin care România va putea livra în Moldova la prima etapă peste 50 de milioane de metri cubi de gaze pe an. Pentru majorarea livrărilor de gaze este necesar de construit gazoductul Ungheni-Chișinău, precum și 2 stații de compresie pe teritoriul României.

Acest fapt va permite transportarea în țara noastră din România a 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an, ce este echivalent cu volumul anual al importului de gaze în Moldova, exceptînd Transnistria.

Costul lucrărilor de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău este estimat la 70 de milioane de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?