X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

The Week: Ucraina ar trebui să fie divizată - și problema va dispărea

5 sep. 2014,, 00:05   Externe
7830 13
Foto : cont.ws
"Criza ucraineană" va dura atîta timp cît în această țară vor trăi sub același acoperiș două popoare, afirmă în paginile The Week omul de afaceri francez Pascal-Emmanuel Gobry. Pentru a pune capăt conflictului odată și pentru totdeauna, este necesar ca Ucraina să fie divizată. Jumătatea de est va reveni Rusiei, iar cea de vest trebuie să adere la NATO și UE, sugerează el. Articolul este preluat de INOTV.

Potrivit lui Pascal-Emmanuel Gobry, "Rusia lui Putin totuși a interveni în afacerile din Ucraina. Mulți legislatori americani indignați vor dori să oprească Rusia ("nu cu orice preț"), sau cel puțin să o pedepsească pentru ceva atît de "condamnabil". "Ucraina este o națiune suverană, iar să invadezi teritoriul națiunilor suverane este rău (bine, dacă nu sînteți SUA)", - ironizează autorul.

Dar, aici se pierde o fațetă foarte importantă a problemei. Faptul este că Statele Unite suferă de "orbul găinii" în înțelegerea conceptului de statalitate, spune Pascal-Emmanuel Gobry. Ei cred că, dacă o persoană va primi libertățile menționate în Declarația de Independență, "viața, libertatea și căutarea fericirii", ea va fi fericită.

Dar oamenii așteaptă de la stat statalitate – iar ce înseamnă asta fiecare națiune decide singură. Pentru unii, statalitatea este aproape de identitatea etnică. Pentru alții, este legată de pămînt. Pentru alții este limba, cultura sau istoria. Pentru majoritatea este un amestec misterios a tuturor aceste componente. "America este aproape unicală pentru faptul că crede, cel puțin la nivel oficial, în definirea statalității ca un acord cu un anumit set de reguli", - se spune în articol.

Națiunile mai au psihologie, aspirații, temeri, destine și chiar propria esență. De aceea, Charles de Gaulle întotdeauna vorbea despre Rusia, nu despre Uniunea Sovietică – în opinia sa Biroul Politic acționa nu în conformitate cu ideologia comunistă, ci în funcție de interesele obișnuite ale statului. "Stalin pur și simplu făcea ceea ce ar fi făcut Petru cel Mare în circumstanțe similare", - explică autorul.

"Este Ucraina o națiune? Ei bine, există un astfel de lucru ca națiunea ucraineană. Problema, însă, așa cum se întîmplă adesea în Europa de Est, este că deși națiunea ucraineană există, ea nu coincide cu granițele statului ucrainean".

Autorul explică cititorilor: grosso modo vorbind, în jumătatea de vest a Ucrainei locuitorii sînt vorbitori de limbă ucraineană, pro-europeni și pro-occidentali, iar în partea de est sînt vorbitori de limbă rusă și pro-ruși. "Crimeea, invadată de Putin, din secolul al 18-lea a fost parte a Rusiei și a fost transmisă Ucrainei ca un gest pur simbolic de Hrușciov, deoarece Ucraina era controlată de Uniunea Sovietică". Dovada puterii reale a rusofililor ("nu doar a mașinațiunilor Moscovei") în Ucraina este faptul că în 2010 a fost ales președinte Viktor Ianukovici.

"Criza din Ucraina" durează de un deceniu – de la revoluția portocalie din 2004, amintește autorul. În fiecare iarnă, conflictul reizbucnește sub "pretextul" disputelor privind gazele, pentru că fiecare dintre cele două națiuni, unite într-un singur stat, tinde la propria uniune pe continentul european. Iar incompetența SUA și Uniunii Europene în cursul acestui deceniu a fost remarcabilă, spune omul de afaceri francez. Ele ar putea crea în Ucraina instituții care ar înfrunta Rusia, sau cel puțin pentru a se asigura că Ucraina se află ferm pe orbita "blocului occidental". "Dar acum, această navă a plecat", - spune Pascal-Emmanuel Gobry.

Ca și în cazul Irakului, criza din Ucraina va dura atîta timp cît nu va fi abordată esența problemei. Ucraina reprezintă două națiuni în una: una se simte mai confortabil în Rusia, cealaltă dorește să adere la "Occidentul euro-american". "Deaceea răspunsul este clar: Occidentul ar trebui să ajungă la un acord cu Rusia, potrivit căruia Ucraina să fie împărțită în două părți" – propune autorul.

În același timp, regiunile vorbitoare de limbă rusă "ar trebui să fie anexate de Rusia" ("așa cum li se cuvenea de la bun început"). Și ca să nu pară că este "o concesie de frica Rusiei", "cebva rămîne din Ucraina" ar trebui să adere la NATO.

"Cele mai bune acorduri sînt de multe ori acelea cînd ambele părți obțin mai mult decît se așteptau, în schimbul renunțării la mai mult decît au vrut. Această soluție va fi foarte greu de acceptat - și la Washington, și la Bruxelles, și la Kiev, și la Moscova. Dar aceasta este singura soluție care va pune capăt crizei o dată pentru totdeauna", - este sigur autorul articolului publicat în The Week.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?