Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Ministerul Economiei va încerca să convingă FMI să nu majoreze sarcina fiscală pentru ramura sfeclei de zahăr din Moldova

4 sep. 2014,, 14:45   Economie
3325 3
Foto: suedzucker.md
Ministerul Economiei se va strădui să-și convingă partenerii internaționali de dezvoltare, în primul rînd Fondul Monetar Internațional, ca cel puțin să nu majoreze sarcina fiscală asupra ramurii sfeclei de zahăr în anul viitor. Aceste asigurări au fost date de către viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul întrevederii cu reprezentanții Asociaţiei Producătorilor de Sfeclă de Zahăr și ai Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova, informează NOI.md. Totodată, el a menționat că subiecții ramurii trebuie să-și sporească productivitatea „pentru a deveni competitivi, în actuala conjunctură de prețuri pe piața regională și perspectiva comerțului liber cu Uniunea Europeană”.

Reprezentanții Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova, în cadrul ședinței Consiliului pe filiera de produs „Sfecla de zahăr, zahăr şi produsele procesate” de pe lîngă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, au menționat că o importanță majoră pentru păstrarea regimului de export preferențial în UE și pentru asigurarea stabilității pieței interne o va avea menținerea cadrului actual juridic și fiscal pentru subiecții autohtoni ai industriei zahărului. În acest context, membrii Consiliului au recomandat Guvernului să instituie un moratoriu pe o durată de 5 ani pentru mărirea taxei TVA pentru zahăr și, de asemenea, să nu admită importul brutului și zahărului din trestie în Moldova în scopul realizării sau prelucrării.

Precum susține președintele Asociației Producătorilor de Sfeclă de Zahăr din Moldova, Alexei Chiriac, pe parcursul ultimului deceniu, datorită investițiilor considerabile în modernizarea tehnologică, ramura a înregistrat progrese mari – dublarea recoltei sfeclei de zahăr. În anul curent recolta medie a acestei culturi va depăși indicele de 45 t/ha. Pînă și mărirea cheltuielilor, dar și o eventuală scădere a prețului de cumpărare a sfeclei (în limitele prevăzute de contract) din cauza scăderii prețurilor pentru zahăr, va menține limita rentabilității acestei culturi în anul 2014 la nivelul de 35 t/ha. Altfel spus, cultivatorii de sfeclă calificați vor avea venit. Pentru a menține această tendință pozitivă, reprezentanții ramurii au rugat Guvernul să găsească o posibilitate de a subvenționa suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr în anul viitor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?