X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova va înregistra în acest an un record la producția de zahăr

4 sep. 2014,, 10:44   Economie
4419 3
Foto: howstuffworks.com
Recolta de sfeclă de zahăr în anul acesta va fi cea mai înaltă din ultimii zece ani, ceea ce va permite producerea celei mai mari cantităţi de zahăr din istoria industriei sfeclei de zahăr din republică. Informația a fost comunicată de Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova (UPZM), care a menționat că, per total, în anul 2014 este planificată recoltarea a aproximativ 1,25-1,30 milioane de tone de sfeclă de zahăr, din care se vor produce nu mai puțin de 170 de mii de tone de zahăr, acesta fiind cel mai înalt indice din toată istoria industriei zahărului din Republica Moldova, informează NOI.md.

Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova menţionează că a ajustat prognoza referitoare la recolta de sfeclă de zahăr de acum o lună, care era mai mică cu 250-300 de mii de tone. Sfecla de zahăr este plantată pe 27,5 mii de hectare.

Producătorii de zahăr subliniază că în depozitele fabricilor de zahăr, către începutul campaniei de recoltare din 2014 au rămas peste 20 de mii de tone de zahăr, iar ţinînd cont de recolta record din acest an, ei se vor confrunta cu probleme serioase legate de realizarea unui volum al producției atît de impunător în noul an de afaceri.

Mai mult decît atît, producătorii de zahăr consideră că un risc major pentru ramură sînt intențiile companiei Magd Vest, care nu este membră a UPZM, de a importa pentru prelucrare brutul de trestie. Acest lucru a fost anunțat de către directorul Magt Vest la ședința Consiliului pe filiera de produs „Sfecla de zahăr, zahăr şi produsele procesate” de pe lîngă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Anterior Consiliul a emis o rezoluție prin care a declarat că importul și prelucrarea brutului de trestie pe teritoriul Republicii Moldova va crea condiții pentru înlocuirea zahărului din sfeclă pe piața internă și pentru reexport, lucru inadmisibil pentru partenerii economici externi ai Moldovei. Astfel, accesul brutului de trestie în Moldova va provoca, indubitabil, anularea accesului liber al zahărului moldovenesc pe piețele de export ale UE și țărilor Uniunii Vamale. Iar aceasta înseamnă lichidarea gospodăriilor autohtone producătoare de sfeclă de zahăr și falimentul industriei zahărului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?