X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Chirtoacă: Armata Naţională trebuie să fie gata să asigure securitatea militară a ţării

3 sep. 2014,, 17:00   Societate
4522 11
Foto: noi.md
„Pentru prima dată de la proclamarea independenţei, ţara noastră se confruntă cu un pericol militar real. Proiectul geopolitic, cunoscut sub denumirea „Novorossia”, este realizat astăzi în Sud-Estul Ucrainei, de către aşa-zişii insurgenţi, cu susţinerea militară directă a armatei ruse. Acesta ar putea fi extins şi pe teritoriul nostru”, a declarat pentru NOI.md liderul Partidului Forţa Poporului, Nicolae Chirtoacă, care a participat nemijlocit la crearea forţelor armate ale Moldovei independente.

„Nu e secret că raioanele de Est ale ţării, precum şi autonomia găgăuză sînt privite nu doar ca părți componente ale acestui proiect, dar şi ca nişte capuri de pod pentru eventuale acţiuni, inclusiv cu caracter militar, în scopul destabilizării situaţiei din Moldova şi în sud-estul Ucrainei”, a explicat expertul.

„Din păcate, în actuala ei stare, Armata Naţională ar putea doar să constate faptul unei rezistenţe militare, în cazul unei agresiuni din afară, dar nu dispune de un potenţial de apărare suficient, pentru a da riposta inamicului şi a apăra independenţa ţării”, a recunoscut ex-directorul Departamentului de stat pentru probleme militare.

În opinia lui, „armata rămîne principalul instrument de asigurare a apărării statului, iar potenţialul şi capacitatea de luptă a subdiviziunilor ei trebuie să corespundă caracterului pericolelor militare. În condiţiile actuale de desfăşurare a aşa-numitelor războaie hibrid, Moldova trebuie să-şi revizuiască strategia militară în scopul unei contraofensive eficiente împotriva acţiunilor din interiorul ţării, care sînt iniţiate de către serviciile speciale străine şi servesc drept motiv pentru desfăşurarea unei intervenţii militare”.

„Putem noi oare acum să asigurăm, independent, în regim de urgenţă, nu să reutilăm, dar să înzestrăm armata cu armament modern? Acest lucru este posibil doar în strînsă cooperare cu structurile regionale de securitate, purtînd cu acestea negocieri constructive de oferire a unui ajutor de urgenţă pentru fortificarea capacităţii de luptă a Armatei Naţionale a Moldovei”, a menţionat Chirtoacă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?