Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Angela Merkel susține că principalul scop al vizitei sale în Ucraina este obținerea unei încetări a focului

23 aug. 2014,, 09:27   Externe
4947 8
Foto: agerpres.ro
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că principalul scop al călătoriei sale în Ucraina de sâmbătă este să contribuie la încheierea unui armistițiu, reiterînd că nu poate exista o soluție militară la criză, relatează vineri Reuters.

Kievul a acuzat vineri Rusia că a lansat o "invazie directă", după ce Moscova a trimis pe teritoriul său fără acordul Ucrainei un convoi de camioane.

"Din punct de vedere politic cel mai important scop este obținerea unei încetări a focului reciproce", a declarat șefa guvernului federal german într-un interviu pentru ziarul regional Freie Presse care va fi publicat integral sîmbătă, dar din care au fost date publicității unele extrase.

"Trebuie să ajungem în punctul în care nu sînt uciși oameni în fiecare zi. De asemenea, pe agendă este sprijinul pe care Germania îl poate acorda Ucrainei", a mai spus Angela Merkel.

Prima vizită a lui Merkel la Kiev de la momentul declanșării crizei la începutul anului este înainte de toate un semn de sprijin pentru președintele ucrainean Petro Poroșenko, magnatul miliardar ales cu nici trei luni în urmă, comentează Reuters.

Mai mulți diplomații susțin însă că Angela Merkel ar urma să încerce și să-l convingă pe Poroșenko și pe adepții liniei naționaliste dure din Ucraina care doresc să-și folosească avantajul militar și să-i zdrobească pe separatiștii din est, să se gîndească bine la consecințele unui asemenea curs de acțiune.

"Voi continua să depun eforturi cu toată energia de care sînt capabilă pentru a ajuta la obținerea păcii prin mijloace diplomatice în Ucraina. Nu poate exista o soluție pur militară", a mai declarat cancelarul german.

Merkel a spus în cele două convorbiri telefonice avute vineri cu Petro Poroșenko și Vladimir Putin, președinții ucrainean și rus, că este preocupată de pătrunderea convoiului rus în Ucraina, a declarat purtătorul ei de cuvînt, Steffen Seibert.

Rusia, care are mii de soldați masați în apropierea graniței cu Ucrainei, a avertizat împotriva oricărei tentative de a afecta derularea operațiunii sale "pur umanitare".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?