Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum văd profesorii schimbările din sistemul educațional (VIDEO)

21 aug. 2014,, 16:35   Societate
5109 0
Foto: noi.md
Deși afirmă că sistemul educațional din Republica Moldova are nevoie de o schimbare, anumite prevederi ale Codului educației nu sînt văzute cu ochi buni de către profesori. Aceștia se arată convinși că statul trebuie să investească mai mult pentru a asigura calitatea educației. Opiniile au fost expuse astăzi în cadrul conferinței anuale a pedagogilor din municipiul Chișinău, notează NOI.md.

Directorul liceului „Ginta Latină”, Nina Juc, susține că noul Cod al educației este un document prea general, iar anumite probleme minore nu sînt reflectate în proiect.

„Codul educației trebuie să răspundă așteptărilor cadrelor didactice. Sigur că avem anumite obiecții. Este un document prea general pentru ca să vizeze fiecare lucru în parte. Nu sîntem de acord cu obligativitatea învățămîntului liceal. Sînt probleme și la învățămîntul în instituțiile medii de specialitate și cel liceal, care se dublează practic. Nu există o delimitare între cele două tipuri de învățămînt”, a menționat Juc.

În ceea ce privește majorările salariale de 20 la sută promise de Guvern, pedagogii salută intențiile autorităților, dar opinează că această creștere este deocamdată nesemnificativă.

„Problema permanentă a profesorului este salariul, care nu-i permite să aibă parte de un trai prosper. Eu am un salariu de 4500 de lei, iar cu această majorare va fi de cinci mii și ceva. Avînd o familie de întreținut, credite, probleme, sigur că este puțin”, a mărturisit directorul Liceul Teoretic cu Profil. Sportiv nr.3, Nicu Pădureț.

Menționăm că adoptarea noului Cod al Educației a stîrnit dezbateri aprinse în societate. Criticile aduse au fost legate de faptul că limba rusă va fi disciplină opțională, iar predarea în limba minorităților nu va mai fi obligatorie. Totodată, unii reprezentanți ai societății civile au declarat că noul cod va genera închiderea mai multor școli din țară.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?