Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Ștanski le-a vorbit jurnaliștilor despre pierderile economice ale regiunii

14 aug. 2014,, 10:30   Societate
3137 4
Foto: noi.md
În primul semestru al anului Transnistria a suferit pierderi mari. Informația a fost comunicată miercuri de vicepremierul autoproclamatei RMN, ministrul de externe, Nina Ştanski, într-un briefing cu tema "Probleme actuale ale blocadei economice a Transnistriei".

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul ministerului de externe de la Tiraspol, ea a remarcat că "ponderea plăţilor vamale a scăzut cu 7%, iar pentru persoanele fizice – antreprenorii au redus activitatea economică cu 20%, s-a redus numărul companiilor importatoare, cu 43% s-a redus fluxul de bunuri la frontiera transnistreano-ucraineană".

"În termeni valorici, activitatea economică externă a Transnistriei a scăzut cu aproape 60%. Acestea sînt pierderi colosale şi o lovitură foarte serioasă pentru economia noastră", a declarat Ştanski, care consideră că "Transnistria este blocată în mai multe domenii – vamal, economic, transporturi, precum şi pe dimensiunea bancară şi informaţională".

Ea a numit nefondate declaraţiile unor reprezentanţi ai presei din Republica Moldova şi parteneri externi că "blocada economică a Transnistriei nu există" şi "nejustificate acuzaţiile despre o creştere de la începutul anului 2014 a economiei transnistrene".

"În acest an, în contextul dezvoltării dezamăgitoare a situaţiei din Ucraina, ne-am adresat colegilor noştri din Republica Moldova cu rugămintea de a intensifica cooperarea economică, deoarece Transnistria pierde pieţele din Ucraina. Am propus crearea unei zone de comerţ liber, liberă de orice restricţii. Deocamdată partea moldovenească nu a răspuns la această iniţiativă şi nici discuţii de fond ale propunerilor noastre nu au avut loc. Sperăm că totuşi acest lucru se va întîmpla", a spus Ştanski.

Ea este convinsă că Transnistria are dreptul, în conformitate cu Memorandumul privind bazele normalizării relaţiilor dintre Republica Moldova şi Transnistria din 1997, "de a desfăşura activităţi de comerţ exterior în mod independent".

Cu toate acestea, potrivit documentului, "Transnistria are dreptul de a stabili şi menţine contacte internaţionale în domeniile economic, ştiinţific, tehnic şi cultural, iar în alte domenii – cu acordul părţilor".

Conform celor mai recente date ale Comitetul Vamal al regiunii, cifra de afaceri de comerţ extern a Transnistriei la începutul lunii august a depăşit $1,394 miliarde, majorîndu-se faţă de aceeaşi perioadă din 2013 cu aproape 25,4%. Exportul a crescut cu 69,9% - pînă la $428,4 milioane, importul – cu 12,3% - pînă la $965,6 milioane. Deficitul comerţului extern într-un an a scăzut cu $70,3 milioane, constituind $537,1 milioane.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?