Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4052

Va reveni Ucraina la statutul nuclear?

14 aug. 2014,, 00:05   Externe
5396 3
Foto: ruvr.ru
Recent, la secretariatul parlamentului ucrainean a fost înregistrat un proiect de rezoluţie al Radei Supreme privind reluarea statutului nuclear al Ucrainei.

Documentul a fost iniţiat de partidul naţionalist Svoboda. Susţinătorii refacerii forţelor nucleare consideră că acest lucru se poate face în cîteva luni, iar ideea va fi realizată cu sprijinul Statelor Unite şi Marii Britanii.

Ucraina a renunţat la statutul nuclear în 1993. Kievul a semnat Tratatul de neproliferare a armei nucleare (NNPT), armele nucleare au fost transportate din Ucraina în Rusia, majoritatea rachetelor purtătoare de arme nucleare au fost distruse. De asemenea, au fost distruse obiectivele destinate deservirii armelor nucleare. Ucraina nu deţine nici infrastructura şi nici mijloacele necesare pentru dezvoltarea armelor nucleare proprii, menţionează expertul Ivan Konovalov.

„Crearea unor forţe nucleare este o acţiune extrem de costisitoare. De altfel, cheltuielile se recuperează, pentru că asistenţa lor tehnică este mult mai ieftină decît cea a flotei şi aviaţiei. Este nevoie de sume enorme pentru ca ele să fie create din nou. Nu cred că o asemenea iniţiativă va fi susţinută de Washington şi Bruxelles”.

În prezent, situaţia s-a agravat pe fundalul crizei ucrainene. Cu toate acestea, NNPT a fost susţinut întotdeauna de Washington. Şi Rusia, şi China, şi NATO sunt interesate de faptul ca să fie cît mai puţini membri ai clubului nuclear, menţionează Ivan Konovalov.

„NATO şi UE sunt cel mai puţin interesate de apariţia chiar şi a armelor nucleare tactice în Ucraina. Ele vor depune toate eforturile pentru a nu permite acest lucru. Europa este interesată cel mai mult de faptul ca Ucraina să nu fie o sursă de îngrijorare, aşa cum este în prezent pentru securitatea europeană”.

Europa este dispusă să facă orice pentru soluţionarea conflictului. Însă Washingtonul este interesat de faptul ca regimul actual să rămînă la putere şi exercită presiuni asupra Europei.

Ucraina dispune, într-adevăr, de cîteva zăcăminte de minereu de uraniu, însă pentru obţinerea uraniului pentru arme este nevoie de întreprinderi de care Ucraina nu dispune. Nu există instituţii ştiinţifice, capabile să dezvolte un focos nuclear modern. Prin urmare, este puţin probabil ca în viitorul apropiat Kievul să poată restabili statutul său nuclear.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?