Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Expert: Cele două maluri ale Nistrului au nevoie de un spațiu economic comun

13 aug. 2014,, 14:00   Economie
2882 0
Foto: europalibera.org
Regiunea transnistreană are nevoie de reintegrare economică, iar acest lucru este posibil prin crearea unui spațiu economic comun cu malul drept al Nistrului. Ideea aparține Asociației pentru Politică Externă și a fost transpusă într-un studiu, prezentat recent opiniei publice.

În cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă, directorul Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, a explicat că formarea unei zone economice comune va contribui la depășirea impasului politic în care se află procesul de negocieri.

„Dacă autoritățile noastre ar formula-o mult mai structurat, inclusiv cu ajutorul experților europeni, cred că o astfel de propunere ar avea priză pe ambele maluri. Chiar și în actualul context cred că șansele de a fi pusă în aplicare sînt reale. De aceea, ideea unui spațiu economic comun care ar stimula cooperarea economică, cooperarea sectorială și ar deschide noi oportunități pentru dialogul politic mi se pare mai relevantă ca niciodată”, a menționat Chirilă.

În opinia expertului, regiunea transnistreană se confruntă cu tot mai multe probleme de ordin economic, iar suportul acordat de Federația Rusă în acest sens este limitat. Mai mult, Chirilă susține că Rusia este din ce în ce mai rezervată în privința achitării pensiilor pentru cetățenii din regiune. În aceste condiții, afirmă Chirilă, nevoia de investiții în regiune este stringentă, iar un asemenea demers nu poate fi realizat prin autoizolare.

„Actuala administrație și viitoarele administrații ale regiunii transnistrene vor trebui să privească realitățile în ochi. Iar realitățile socio-economice sînt din ce în ce mai proaste, nici asistența Federației Ruse nu îi mai ajută să facă față acestor probleme. Ei au nevoie de comerț regional, ei au nevoie de comerțul cu Ucraina, cu malul drept, ei au nevoie de comerțul cu UE. Ei au nevoie de investiții pentru că industria lor este din ce în ce mai puțin capabilă să facă față concurenței pe plan regional și european”, a explicat Chirilă.

Potrivit lui expertului, zona economică comună presupune crearea unor politici sectoriale, o coordonare la nivelul politicii fiscale, comerciale și de transport. Totodată, dacă propunerea va fi implementată, administrațiile ambelor maluri ale Nistrului vor trebui să dețină un control comun supra sectorului vamal.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?