Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Hillary Clinton îi aduce critici dure lui Obama cu privire la Siria

11 aug. 2014,, 15:55   Externe
3057 1
Foto : polit.ru
Decizia SUA de a nu interveni la începutul războiului civil în Siria a fost un "eșec", a declarat Hillary Clinton, fost secretar de stat în primul mandat al președintelui SUA, Barack Obama, relatează France Presse și The Guardian.

Hillary Clinton i-a reproșat liderului de la Casa Albă că prin pasivitatea sa a lăsat un vid în Siria, care a fost 'umplut de jihadiști', neacordând ajutor militar opoziției anti-Assad. 'Lipsa de ajutor pentru construirea unei armate credibile cu cei care s-au aflat la originea manifestațiilor împotriva (președintelui Bashar el) Assad — cu islamiști, laici și cei care s-au aflat între ei — a generat un vid pe care jihadiștii l-au umplut astăzi', a declarat Clinton săptămânalului The Atlantic.

Acest interviu a fost realizat înainte ca președintele american să anunțe lovituri aeriene punctuale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Irak.

În acest interviu publicat duminică, Hillary Clinton i-a reproșat președintelui SUA absența unei doctrine adevărate în domeniul politicii externe, referindu-se la un slogan al lui Obama — 'Nu mai faceți lucruri stupide'.

'Națiunile mari au nevoie de linii directoare și 'a nu face lucruri stupide' nu este un principiu călăuzitor', a remarcat Clinton, care s-a distanțat de politica externă promovată de actualul lider de la Casa Albă.

Potrivit mai multor analiști politici, acestea sunt criticile cele mai severe formulate de Hillary Clinton la adresa lui Barack Obama de când a renunțat la postul de secretar de stat, în 2011, intervenind în contextul în care ea intenționează să se prezinte la alegerile primare din Partidul Democrat în perspectiva prezidențialelor din 2016.

'Unul dintre motivele pentru care sunt îngrijorată de ceea ce se petrece chiar acum în Orientul Mijlociu este capacitatea grupărilor jihadiste de a se răspândi, ceea ce ar putea afecta Europa și Statele Unite', a declarat Clinton, ale cărei cuvinte și argumente par să se alăture celor formulate de influenți senatori republicani, precum John McCain sau Lindsey Graham.

'Grupările jihadiste dețin un teritoriu, dar ele nu vor rămâne acolo pentru totdeauna. Scopul lor este de a se extinde. Rațiunea lor de a fi este de a se opune Occidentului, cruciaților', a afirmat fostul secretar de stat american.

Ea a mai spus că a reflectat îndelung la conceptele de izolare (doctrina americană din perioada războiului rece pentru a opri expansiunea Uniunii Sovietice), de descurajare și înfrângere.

În fața amenințărilor extremiștilor islamiști, Hillary Clinton a lăsat să se înțeleagă că America a reușit atunci când a avut un plan general cu un scop clar, dând ca exemplu căderea Uniunii Sovietice și a comunismului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?