X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Societatea Vînătorilor şi Pescarilor din Moldova continuă curățarea cu var a lacului Ghidighici

8 aug. 2014,, 13:30   Societate
5233 1
Foto: wikimapia.org
Societatea Vînătorilor şi Pescarilor din Moldova (SVPM) continuă curăţarea lacului Ghidighici cu var stins, a comunicat agenției "Infotag" preşedintele Societății, Oleg Ciocoi.

Potrivit spuselor acestuia, peştele mort din lac nu are nicio legătură cu această prelucrare.

"Acesta este rezultatul nimeririi în lac a tot felul de deşeuri, a iazurilor construite ilegal, care au contribuit la reducerea debitului apei. Dacă în urmă cu 20 de ani, nivelul mediu al lacului a fost de aproximativ 7-8 m, acum este de 5-6 m şi suprafaţa totală a scăzut de la 960 ha la 740 ha", a spus Ciocoi.

Potrivit lui, odată cu înnămolirea lacului au avut loc deversări neautorizate de ape uzate de la staţia de canalizare Străşeni, care, ajungînd în lac, de repetate ori au cauzat moartea peştilor.

"Din partea agenţiei Apele Moldovei, în mod constant au avut şi au loc deversări de apă, necoordonate cu SVPM, fapt care a condus în mod repetat la secarea locurilor de depunere a icrelor, distrugerea zonelor de depunere a icrelor. Adresările noastre în acest sens nu au fost luate în considerare. Astfel s-a întîmplat şi acum o lună, cînd nivelul apei din rezervor a scăzut cu un metru, în urma unei noi deversări de apă", a spus preşedintele SVPM.

Oleg Ciocoi a mai spus că prelevarea de probe a apei şi analiza ulterioară a arătat că există o schimbare în compoziţia ei chimică, agravată de temperaturile ridicate ale aerului şi apei, de dezvoltarea bruscă a fitoplanctonului.

"Nivelul scăzut de apă a dus la încălzirea masei de nămol, în special în partea de sus a rezervorului, unde nivelul apei a fost de 50-60 cm, şi eliberarea de amoniac în apă. Conţinutul sporit de substanţe organice în apă a condus la o creştere a conţinutului de azot de amoniu, nivelul sporit de oxidabilitate bicromată a apei, ceea ce a condus la distrugerea parţială a populaţiei de peşte", a spus Ciocoi.

El a menţionat că, bazîndu-se pe practicile existente ale pisciculturii şi metodica de stopare a creşterii rapide a organicii, SVPM a desfăşurat dezinfectarea ecologică a apei cu var stins, aceasta fiind metoda cea mai ecologică de tratare a apei.

"La doza recomandată de 100-200 kg de var stins la 1 ha de suprafaţă au fost curăţate circa 200 ha cu folosirea a 12,5 tone. Contrar opiniei exprimate de către specialiştii de la Ministerul Mediului, aş dori să reţineţi că acest lucru în nici un mod nu putea contribui la moartea peştelui, ci dimpotrivă, a fost un factor de stopare a creşterii rapide a organicii din lac şi de îmbunătăţire a regimului hidrochimic al apei", a spus el.

Ciocoi a spus că "acţiunile SVPM sînt justificate, iar obiecţiile inventate, Și, pentru a evita înrăutăţirea pe viitor a situaţiei din lacuri, Societatea consideră necesară continuarea prelucrării lacului cu var stins şi alţi dezinfectanţi eficienţi".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?