Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Un grup de experți atenționează asupra riscului declanșării unui război pe Nistru (VIDEO)

7 aug. 2014,, 13:30   Politică
7806 10
Foto: noi.md
Climatul internațional de securitate a început să se deterioreze rapid, iar în aceste condiții riscul izbucnirii unui conflict armat pe Nistru este mare. Cu acest avertisment au ieșit astăzi în fața presei expertul în conflictologie Viorel Ciubotaru, ex-ministrul Apărării Anatol Plugaru și generalul Mihail Plămădeală, relatează NOI.md.

Potrivit interlocutorilor, în ultimul timp se atestă o întețire a activității militare în țările vecine, Ucraina și România, dar și în zonele limitrofe ale Ucrainei, lucru care trezește îngrijorare.

„Țara este îndreptată spre un război la Nistru sau care poate să înceapă la Nistru. Ne aflăm în această zonă de tulburări, mă refer la Ucraina, a început conflictul înghețat dintre Azerbaidjan și Armenia. Sîntem martori la o deteriorare foarte rapidă și drastică a climatului internațional de securitate, în special între lumea occidentală și Rusia, iar acest lucru afectează direct și regiunea în care se află Moldova”, a menționat expertul în conflictologie Viorel Ciubotaru.

Interlocutorii și-au exprimat îngrijorarea și în legătură cu unele declarații ale autorităților de la Chișinău, prin care, susțin aceștia, este subminat statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

„Problema ca Moldova să renunțe la statutul constituțional de țară neutră nu se ridică doar de deputați, dar și în mai multe sfere ale executivului, ceea ce este foarte îngrijorător. Dacă ne amintim că președintele Timofti s-a adresat reprezentanților SUA să intervină militar în Moldova, justificînd solicitarea printr-o pretinsă invazie rusească în Moldova”, a menționat Ciubotaru.

În opinia lui Ciubotaru, un alt motiv de îngrijorare îl constituie acțiunile militare necoordonate ale autorităților ucrainene, la frontiera cu Republica Moldova.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?