Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Expert: Banii care vin de la partenerii externi se duc în vînt

6 aug. 2014,, 17:45   Economie
4496 2
Foto: noi.md
Acțiunile autorităților în sectorul justiției sînt binevenite, dar nu putem vorbi de reforme sistemice, care să remedieze vizibil situația. Poziția aparține expertului în drept constituțional Nicolae Osmochescu și a fost exprimată pentru NOI.md.

În opinia expertului, toate inițiativele de îmbunătățire a situației nu au fost duse la bun sfîrșit, pentru că nu există un consens în rîndul forțelor politice de la guvernare. Osmochescu este de părere că în prezent lupta cu corupția se duce doar la nivel formal, iar legile sînt aplicate inechitabil.

„Apar elemente care se înmulțesc, cum ar fi corupția, încălcări masive ale drepturilor omului, diferite forme de delapidări. Legile nu funcționează așa cum trebuie pentru toți în măsură egală. Principala problemă este că nu este un consens între mișcările politice de la guvernare. Niciodată nu va fi voință politică, atît timp cît funcționarii de la conducere sînt desemnați pe criterii politice – procurorul general, membrii CSM, care îndeplinesc voința celor care i-au numit în funcții. Nu se duce o luptă reală cu corupția, care stă în capul mesei la noi din 1994 încoace”, a menționat Osmochescu.

Potrivit expertului în drept, reformarea Procuraturii este unul dintre cele mai importante obiective, în condițiile în care instituția continuă să activeze în afara sistemului jurisdicțional. Totodată, expertul se arată convins că banii alocați de partenerii externi ai Republicii Moldova în vederea reformării justiției nu sînt utilizați în mod eficient.

„Banii care vin din partea Consiliului Europei, de la donatori se duc în vînt pentru salarii, mașini de serviciu, dar nu pentru a schimba ceva sistemic”, a explicat Osmochescu.

Anterior, reprezentanții societății civile au atenționat autoritățile asupra multiplelor restanțe pe care le au la capitolul implementării Strategiei de reformă a justiției. Potrivit experților, implementarea strategiei ar putea fi amînată pînă în 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?