X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

60 la sută dintre copii în Moldova, hrăniţi artificial

1 aug. 2014,, 15:22   Societate
3187 0
Foto: clubulbebelusilor.ro
Moldova marchează Săptămîna Mondială a Alăptării. Evenimentul va avea loc in perioada 1-7 august şi are scopul de a încuraja mamele să-și hrănească bebelușii exclusiv cu lapte matern în primele luni de viață și a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor. Timp de o săptămînă, lucrătorii medicali din instituțiile medico-sanitare din țară vor organiza activități de informare în domeniul alăptării, vor desfășura lecții publice și sesiuni de consiliere pentru mame, precum și ateliere și seminare de lucru.

Conform statisticii, ratele alăptării sînt în scădere în Moldova . În Moldova doar o treime sînt alăptați exclusiv în primele 6 luni de viață. Practicile de alimentare a bebeluşilor diferă în funcţie de mediul de trai – situaţia este mai bună la sat, unde 40% dintre copiii mici sînt hrăniţi exclusiv la sîn, faţă de numai 30% la oraș.

Specialiştii spun că printre cele mai frecvente cauze care afectează alăptarea se numără starea de oboseală a mamei, lipsa susţinerii din partea partenerului şi a familiei, serviciul, oferta masivă şi accesibilă de amestecuri artificiale, lipsa informaţiei privind beneficiile laptelui matern în raport cu adaosurile, precum şi capacitatea redusă a lucrătorilor medicali de a oferi consiliere mamelor privind iniţierea şi menţinerea alăptării.

Experții avertizează că utilizarea amestecurilor artificiale şi adaosurilor în alimentaţia sugarilor este dăunătoare, deoarece aparatul digestiv al copiilor mici nu este capabil să prelucreze alte feluri de mîncare decît laptele matern. Potrivit recomandărilor de sănătate publică globale, sugarii trebui să fie hrăniţi exclusiv cu lapte matern în primele şase luni de viaţă pentru a creşte sănătos.

Laptele matern reduce riscurile malnutriţiei, anemiei, retardului statural, ajută la prevenirea infecţiilorşi bolilor respiratorii, întăreşte sistemul imunitar şi reduce riscul unor afecţiuni cronice serioase în viitor, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, bolile aparatului digestiv şi altele.

Săptămîna Mondială a Alăptării se desfășoară în fiecare an în peste 170 de țări. In Republica Moldova ea este organizată de către Ministerul Sănătății, Centrul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu UNICEF şi OMS.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?