Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Partenerii de dezvoltare vor ajuta Moldova să compenseze pierderile în urma embargoului rusesc

22 iul. 2014,, 10:30   Economie
4041 0
Foto: noi.md
Republica Moldova speră să beneficieze de ajutor din partea partenerilor de dezvoltare pentru compensarea parţială a pierderilor înregistrate de producători de fructe şi legume în urma embargoului instituit de Rusia asupra livrărilor de producţie vegetală, relatează NOI.md. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, care a menţionat că este vorba de un posibil ajutor din partea Uniunii Europene, Statelor Unite şi Băncii Mondiale.

Ministrul a subliniat că autorităţile moldovene, presupunînd posibilitatea introducerii unei interdicţii din partea Rusiei asupra livrărilor de fructe si legume din Republica Moldova, au discutat anterior cu partenerii de dezvoltare acordarea asistenţei pentru compensarea pierderilor producătorilor. De exemplu, după închiderea pieţei ruse, producătorii de mere, cel mai probabil, vor exporta fructe în alte ţări pentru producerea de suc de mere.

Potrivit lui Vasile Bumacov, despre posibile probleme au fost deja informaţi reprezentanţii UE, care au dublat cota pentru livrări scutite de taxe vamale pe piața europeană ale anumitor specii de fructe și legume din Moldova. În prezent se poartă negocieri privind aplicarea cotelor nu de la 1 octombrie, dar de la 1 septembrie, deoarece cei care produc prune, de exemplu, nu le pot păstra atît de mult în frigider.

Totodată, Vasile Bumacov a subliniat că, pentru a sprijini producătorii agricoli moldoveni, autorităţile intenţionează să majoreze fondul de subvenţii pentru investiţiile în linii de ambalare şi sortare de fructe, precum şi în achiziţionarea de frigidere etc. Potrivit ministrului, agricultorii vor primi asistenţă şi din banii creditului acordat de Polonia, în sumă de 100 de milioane pentru modernizarea sectorului agricol.

Reamintim, Polonia va oferi Republicii Moldova un credit pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata anuală de 0,15% şi o perioadă de graţie de cinci ani. Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea proiectelor de modernizare a sectorului agroindustrial al Republicii Moldova, în scopul restructurării sectorului agricol, în special a fermelor specializate în producţia de produse agricole tradiţionale (lapte, carne), precum şi a altor produse agricole competitive.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?