X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Pirojkov: Atît timp cît Ucraina face faţă atacurilor, Moldova este protejată

17 iul. 2014,, 12:30   Societate
5714 13
Foto: noi.md
Atît timp cît Ucraina este în stare să facă faţă atacurilor din exterior pe teritoriul său, Moldova este protejată, consideră ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov. Această opinie diplomatul și-a exprimat-o miercuri, 16 iulie, la întrevederea cu membrii comunităţii ucrainene. notează agenţia "Infotag".

„Oricît de dureros ar fi, dar în Ucraina se poartă un război deschis între separatişti şi grupări militare străine împotriva armatei ucrainene”, a spus ambasadorul.

Potrivit lui, "astăzi au loc escaladări din partea Rusiei, care trimite în Ucraina nu doar mercenari, dar şi armament, iar toate acestea duc la acutizarea situaţiei şi astfel ţara este nevoită să lupte cu agresorul".

Serghei Pirojkov a spus că "există informaţii şi dovezi că Rusia livrează în Ucraina arme care nu pot fi procurate de la magazinele specializate şi Ucraina încearcă să rezolve această problemă, deoarece pînă cînd mercenarii nu vor fi dezarmaţi, războiul din estul ţării nu va conteni".

"Cînd Crimeea a fost preluată, Ucraina, de asemenea, a luptat singură şi continuă să lupte, în plus, nu recunoaşte peninsula ca fiind teritoriu rus, la fel cum nu recunosc şi alte state, deoarece acolo au loc modificări ilegale, se încalcă drepturile omului", a spus diplomatul, adăugînd: „Cît timp Ucraina este în stare să ţină piept agresorilor, Moldova este protejată, dar ne-am dori ca alte ţări, inclusiv Republica Moldova, să ajute în lupta cu violenţele care au loc împotriva ţării, în lupta cu războiul informaţional, deoarece atît timp cît Ucraina se ţine, vecinii săi sînt în siguranţă".

Ambasadorul mai speră că "pe lîngă SUA, care de la apariţia conflictului au susţinut Ucraina, în Europa la fel se formează o opinie comună şi vor aplica al treilea nivel de sancţiuni împotriva agresorului".

"Putin doreşte să creeze un fel de Uniune Sovietică şi, de aceea, încearcă să atragă în uniunea sa cît mai multe ţări – Ucraina, Moldova, Georgia, care recent au semnat acorduri de asociere cu UE. Astfel se explică acţiunile ilegale întreprinse de Rusia împotriva Ucrainei", a spus ambasadorul.

Serghei Pirojkov consideră că "în Moldova, în timpul apropiat nu se va repeta situaţia din Ucraina, dar în ajunul alegerilor pot avea loc diferite provocări, acţiuni de protest de susţinere a noii uniuni ce se formează".

Conflictul militar din estul Ucrainei a început în aprilie 2014. În martie Rusia a anexat Crimeea, declarînd-o teritoriu rus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?