Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4020

Pavlovschi: Corupția este o afacere foarte profitabilă. Cine va tăia găina care aduce ouă de aur?

15 iul. 2014,, 13:00   Societate
4754 0
Foto: facebook.com
„Niciun fel de magistrați străini nu ne vor ajuta să combatem corupția atît timp cît noi singuri nu vom răsufleca mînecile și nu vom alunga toate persoanele corupte din instanțele de judecată și procuratura din Moldova, indiferent de apartenența lor politică și protecția pe care o au”. Astfel a comentat pentru NOI.md fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi ideea potrivit căreia magistrații moldoveni trebuie ajutați în timpul ședințelor de judecată de judecători europeni. O propunere în acest sens a fost lansată de fostul ambasador al Germaniei în Moldova Matthias Meyer.

Potrivit lui Stanislav Pavlovschi, ideea implicării magistraților europeni în procesele de judecată din Moldova nu este una nouă, ea fiind expusă în repetate rînduri de mai mulți reprezentanți ai comunității juridice din Moldova.

„În principiu, nu este nimic rău în această idee, cu toate că eu am dubii nu atît în privința realizării ei în practică, cît în faptul că aceasta va avea rezultate pozitive într-o perspectivă pe termen scurt”, a opinat Pavlovschi.

Potrivit magistratului, realizarea acestei idei va necesita o modificare serioasă a legislației procesuale moldovenești, deoarece participarea judecătorilor străini la procesele de judecată trebuie să fie cumva instituționalizată. Cu alte cuvinte, magistrații străini trebuie să aibă un anumit statut.

„Ce statut vor avea? Vor fi consultanți, consilieri? Vor putea participa la luarea deciziilor de judecată? Vor putea participa la consultările judecătorilor? Vor fi sfaturile și recomandărilr lor obligatorii pentru judecătorii moldoveni? Cum va fi respectat principiul independenței magistraților? Vor purta răspundere acești consultanți sau consilieri pentru recomandările lor?”. Și întrebări de acest fel sînt o sumedenie, consideră Stanislav Pavlovschi.

Totodată, magistratul consideră că „în domeniul juridic nu există rețete-minune”. „Actul de justiție este unul de cercetare, care necesită cunoștințe vaste, experiență, respectarea legii, onestitate. Este absolut necesar să fie și legi calitative”.

„Declar cu toată responsabilitatea că în domeniul urmăririi penale și examinării dosarelor penale în instanțele de judecată legile sînt absolut imperfecte și aceasta creează premize obiective atît pentru încălcarea lor de către cei care sînt obligați să le respecte, cît și pentru masive încălcări ale drepturilor și libertăților omului. Nu voi greși spunînd că sistemul de judecată are carențe structurale și nimeni nu lucrează la înlăturarea acestora”.

Potrivit lui Stanislav Pavlovschi, o problemă majoră rămîne corupția din sistemul de drept, cu care trebuie să lupte însăși societatea. „Nu are sens să așteptăm pînă cînd cineva va face asta, deoarece corupția este o afacere extrem de profitabilă! Cine va tăia găina care aduce ouă de aur?”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?