X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Organizațiile obștești au identificat sursa finanțării de stat

14 iul. 2014,, 15:32   Societate
2881 0
Foto: vesti.md
După adoptarea legislației privind consolidarea durabilității financiare a societății civile, așa-zisei legi a celor 2%, organizațiile neguvernamentale vor deveni mai transparente și mai active. Această opinie a fost exprimată de participanții unor dezbateri publice, informează NOI.md.

Proiectul de lege prevede că persoanele fizice și juridice vor putea aloca sectorului neguvernamental 2% din impozitul pe venit achitat în bugetul de stat.

Președintele Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), Sergiu Ostaf, a menționat că este vorba despre organizațiile neguvernamentale care au statut de utilitate publică. Acest statut poate fi obținut doar de organizațiile care se obligă să publice rapoartele de activitate și cele financiare și care vor evita conflictele de interese în cadrul organizației.

Documentul prevede și sancțiuni pentru utilizarea incorectă a banilor oferiți de cetățeni. Una dintre aceste sancțiuni prevede returnarea sumei respective în bugetul de stat, retragerea statutului de utilitate publică pe o perioadă de trei ani și chiar amenzi administrative.

Conform legislației, persoana poate aloca ONG-urilor nu mai mult de 2% din impozitul pe venit, pragul minim fiind de 100 de lei. Practica altor țări arată că în primii 2-4 ani doar 7% dintre cetățeni se folosesc de acest drept și abia peste 5-6 ani ponderea acestora atinge 30%. Totodată, în statele europene acest indice nu a depășit niciodată nivelul de 40%.

Totodată, practica internațională denotă că cel mai mult de acest „ajutor” beneficiază organizațiile locale, deoarece activitatea lor este cunoscută oamenilor.

În cazul în care va fi adoptată de Parlament, legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.

Dezbaterile au fost organizate în cadrul campaniei „Numărătoarea inversă a angajamentelor neonorate de autorități: 7 zile – 7 priorități”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?