X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

Un grup de activiste cer restabilirea în funcţie a unui chirurg pentru copii

10 iul. 2014,, 16:40   Societate
4671 0
Foto: adevarul.ro
Activistele organizaţiei obşteşti "Femeile şi viitorul" cer restabilirea în funcţie a lui Nicolae Starciuc, în vîrstă de 69 de ani, chirurg-urolog pentru copii la spitalul pentru copii "Valentin Ignatenco" din capitală.

Potrivit agenţiei "Infotag", conducătoarea organizaţiei, Natalia Gavriliuc, consideră că demiterea unei persoane care are un astfel de bagaj de cunoştinţe şi experienţă practică este "o pierdere irecuperabilă pentru medicina autohtonă".

"El a fost disponibilizat în temeiul unei hotărâri a Guvernului Republicii Moldova, care limitează deţinerea unui post de conducere pentru persoanele cu vîrste de peste 65 de ani. Dar Starciuc a avut contract de muncă fără termen. În plus, el a fost disponibilizat în timpul concediului, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a legislaţiei muncii. Azi, cînd medicina moldovenească pentru copii este într-o situaţie foarte complicată, în condiţiile unui deficit acut de cadre, nu se poate să se renunţe la medici profesionişti asemenea lui Starciuc", a subliniat ea.

Gavriliuc a spus că poate aduce doar trei exemple şi îi poate enumera pe nume pe renumiţii medici moldoveni, care nu au fost lipsiţi de dreptul la capacitate profesională chiar şi la o vîrstă foarte onorabilă: "Natalia Gheorghiu, un medic plecat din viaţă, dar foarte cunoscut, care la cei 82 de ani ai săi conducea automobilul şi practica meseria. Discipola sa, Eva Gudumac, acum are 70 de ani şi continuă să lucreze ca medic, precum şi Gheorghe Ghidirim, la cei 75 de ani ai săi continuă să facă operaţii". "De ce Starciuc, un om cu inimă de aur şi un chirurg cu literă mare, trebuia demis din moftul sau din lipsa de înţelegere a cuiva?!", s-a întrebat Gavriliuc.

Ea a fost susţinută de fosta angajată a spitalului Ignatenco, Irina Telnova, în prezent educatoare la o grădiniţă de copii din Chişinău, care şi-a amintit un caz din practica obişnuită a medicului Starciuc.

"Voi povesti doar despre două aspecte ale vieţii spitalului – despre Starciuc chirurgul şi cum părinţii caută să le mulţumească medicilor pentru salvarea vieţii copiilor lor. Într-o zi, un micuţ a fost adus la noi în stare gravă după un accident de circulaţie. Domnul Starciuc, pînă la momentul respectiv, efectuase două intervenţii chirurgicale planificate. A privit copilul şi a mai stat în picioare încă trei ore lîngă masa din sala de operaţii: i-a cusut rinichiul băiatului. Acesta a supravieţuit. Iar atunci cînd oamenii vin la noi să mulţumească pentru copiii salvaţi, la spitalul Ignatenco nu se ia mită. Posibil, este singurul spital în care mita este exclusă. Oamenii văd acestea şi mai cred în existenţa unor medici adevăraţi", a spus Telnova.

Activistele organizaţiei obşteşti "Femeile şi viitorul" au anunţat că îi vor expedia o scrisoare preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi prim-ministrului Iurie Leancă, prin care vor cere explicarea situaţiei privind demiterea medicului emerit, a chirurgului-urolog pentru copii Nicolae Starciuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?