Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Comuniștii se opun adoptării Codului educației

9 iul. 2014,, 12:45   Politică
4383 1
Foto: noi.md
Adoptarea noului Cod al educației va duce la „legalizarea comercializării sistemului de învățămînt și închiderea mai multor școli din țară”. De această părere sînt reprezentanții fracțiunii comuniștilor, care au anunțat că se opun adoptării acestui proiect. Anunțul a fost făcut de deputatul comunist Ina Șupac în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei pentru cultură a legislativului, transmite NOI.md.

„Din ceea ce propuneți, înțelegem că de fapt doriți să îngrădiți accesul la studii al elevilor, ținînd cont de starea financiară a acestora. Societatea este împotriva optimizării procesului de învățămînt. În cazul în care acest proiect va fi votat cu acest conținut, noi vom avea mai multe școli închise, ceea ce nu este corect din punctul de vedere al dezvoltării sistemului educațional. În tot textul Codului educației lipsește «limba moldovenească», ceea ce contravine Constituției”, a menționat Șupac.

Deputata comunistă i-a mai reproșat ministrului Educației că nu a consultat opinia ONG-urilor și minorităților pe marginea proiectului și că a înregistrat în grabă inițiativa, în pragul campaniei electorale.

La rîndul său, Maia Sandu a respins acuzațiile aduse, precizînd că proiectul a fost dezbătut pe larg de societate, în acest sens fiind organizate 40 de audieri publice.

„Cred că este un pas curajos din partea noastră. Dacă citiți atent documentul, vedeți că nu este o inițiativa populistă, ci conține reforme serioase. Din noiembrie acest document stă pe site-ul Ministerului Educației. Nu putem să speculăm că nu au avut loc dezbateri”, a menționat Sandu.

Funcționara a mai precizat că prevederea privind finanţarea de către stat a pachetului minim de servicii în învăţămîntul general va stopa practica achitării plăților informale din sistemul educațional.

În cele din urmă, proiectul Codului educației a fost avizat pozitiv de Comisia parlamentară cultură, educație și cercetare. Anterior, proiectul a fost aprobat și de Guvern, iar mîine urmează a fi examinat de Parlament.

Cele mai importante prevederi ale documentului țin de instituirea învățămîntului obligatoriu pînă la vîrsta de 18 ani, angajarea cadrelor didactice doar în bază de concurs, majorarea salariilor profesorilor, condiții mai aspre de evaluare a profesorilor și asigurarea unei autonomii financiare pentru fiecare instituție de învățămînt.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?