X 
Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

Familiile cu copii au nevoie de mai mult sprijin din partea statului

8 iul. 2014,, 16:45   Societate
5219 0
Foto: ziarulfaclia.ro
Republica Moldova a înregistrat progrese în domeniul protecţiei copilului şi a familiei, dar practica statelor din Uniunea Europeană arată că este nevoie de măsuri de sprijin suplimentare, consideră Centrul Analitic Expert-Grup.

Potrivit agenţiei "Infotag", Expert-Grup a prezentat marţi concluziile studiului "Politici de susţinere a familiilor cu copii: viziune de politici din Uniunea Europeană şi recomandări pentru Republica Moldova".

Experţii au pledat pentru susţinerea părinţilor angajaţi. Ei au propus deschiderea unor creşe de stat şi private la care să poată fi duşi copiii înainte de împlinirea vîrstei de trei ani, cînd sînt acceptaţi la grădiniţă.

"De asemenea, este indicată introducerea concediului parental plătit de două săptămîni oferit taţilor la naşterea copilului. O asemenea iniţiativă a fost elaborată de Guvern şi trimisă spre examinare în Parlament", arată Expert-Grup.

Experţii au mai recomandat ca femeilor însărcinate angajate să li se dea dreptul să-şi facă investigaţiile medicale antenatale în orele de lucru.

"Aceasta este o practică europeană, care prevede acordarea unui anumit număr de ore, fără recuperare şi fără reducere de salariu, în perioada de sarcină, pînă la ieşirea în concediul de maternitate la 30 de săptămîni", relevă studiul.

Expert-Grup a propus şi o serie de măsuri pe termen mediu şi lung, cum ar fi posibilitatea scutirii de taxa de studiu la universitate pentru copiii proveniţi din familii numeroase, avînd în vedere că "asigurarea cheltuielilor pentru această perioadă este unul dintre motivele pentru care părinţii migrează la muncă peste hotare".

O altă propunere vizează elaborarea unor politici de susţinere a familiilor monoparentale şi de asigurare a spaţiului locativ familiilor vulnerabile cu copii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?