Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Experţii moldoveni apreciază diferit perspectivele de implementare a Acordului de asociere cu UE

7 iul. 2014,, 10:00   Politică
6934 11
Foto: noi.md
Experţii moldoveni apreciază diferit perspectivele de implementare a Acordului de Asociere cu UE, ratificat de Parlament săptămîna aceasta. Potrivit agenţiei "Infotag", experţii și-au exprimat opiniile în acest sens în cadrul punţii video "Ucraina şi Moldova: urmările umanitar-economice ale asocierii cu UE", cu participarea unor experţi din Rusia şi Ucraina.

Fostul viceministru al Afacerilor Externe al Moldovei, Valeriu Ostalep, a spus că ratificarea şi semnarea de către Moldova a Acordului de asociere cu UE este "un mare minus pentru viitoarea dezvoltare a Moldovei".

"Cînd se vorbeşte că pentru mărfurile moldoveneşti se va deschide piaţa europeană, se uită că piaţa europeană şi mai înainte a fost deschisă pentru Moldova, dar nu avem ce livra încolo. Cine ne încurca sau ne încurcă acum să livrăm mărfuri în Japonia, Australia şi SUA? Nimeni! Doar că nu avem ce livra, care să corespundă calităţii şi standardelor. Totodată, majoritatea locuitorilor Moldovei nu au idee că acest fapt este prevăzut de Acordul de asociere. Pentru ei totul este abstract", a menţionat Ostalep.

Potrivit doctorului în economie Mihail Poisic, după introducerea embargoului de către Rusia, la livrările de produse vinicole moldoveneşti, pe 10 septembrie 2013, exportul moldovenesc "s-a redus la zero".

"În structura exportului moldovenesc din 2005 exportul de vinuri constituia 25%, iar în anul trecut doar 9,4%. Din septembrie 2013 vinuri din Moldova şi Rusia nu se furnizează deloc. Datoriile întreprinderilor sînt enorme", a spus Poisic.

Economistul a mai remarcat că preţurile de vînzare a cărnii în Ucraina, Moldova şi Rusia sînt de două ori mai mari decît în UE.

"Tragedia noastră constă în faptul că mărfurile noastre nu sînt competitive pe piaţa rusă", consideră Poisic.

"În pofida unor succese în exportul vinurilor şi a strugurilor din Moldova, întreprinderile se confruntă cu anumite dificultăţi. Anul trecut am adunat 612 mii de tone de struguri faţă de 5065 din anul trecut. Totodată, exportul strugurilor proaspeți a constituit doar 6 mii de tone. Modeste sînt şi livrările vinurilor spumante şi simple în UE, care s-au redus", a spus Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?