X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Expert: Parlamentul nu este interesat de reforma procuraturii

2 iul. 2014,, 13:15   Societate
3518 0
Foto: point.md
"Parlamentul nu este interesat de reforma procuraturii", consideră membrul grupului de lucru cu privire la reformarea instituţiei, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

Solicitat de "Infotag", el a spus că Parlamentul a promis să voteze pentru reformarea procuraturii încă în mai, iar la şedinţa recentă concepţia reformei din nou a fost amînată.

"Concepţia a fost pregătită încă în octombrie 2013 şi în acest răstimp deputaţii au avut timp destul pentru a se familiariza cu aceasta, dar au început să o examineze abia în februarie 2014", a menţionat el.

Potrivit expertului, dacă concepţia nu va fi votată pînă la alegeri, despre reforma procuraturii putem uita.

"Nimeni nu ştie cine va veni la putere după alegerile din 30 noiembrie şi ce planuri vor avea în privinţa procuraturii", a menţionat Gribincea.

El spune că concepţia este produsul experţilor, nu a Parlamentului, aceasta poate fi uşor şi repede votată şi examinată.

"Deputaţii sau nu doresc, sau nu au timp pentru examinare, dar în caz că nu au timp, înseamnă că au probleme cu planificarea. Unii deputaţi se consideră experţi în toate, dar, cu regret, amendamentele pe care ei nu doresc să le introducă sînt doar o tragere de timp. Este importantă legea, nu concepţia, legea trebuie discutată, dar pentru aceasta este nevoie de concepţie", consideră Gribincea.

El nu ascunde că există şi persoane care sînt împotriva reformei procuraturii, deoarece cu ajutorul procurorilor le este mai uşor să zădărnicească activitatea concurenţilor.

"Grupul de lucru a propus ca procurorii să fie lipsiţi de influenţă. Procurorul studiază dreptul, jurisdicţia, să se ocupe de lucruri serioase, nu de verificări. În Moldova sînt 671 de procurori la 3,5 milioane de locuitori, ceea ce este dublu faţă de media în ţările europene. Avem o situaţie neclară între Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie. Dintr-o parte se pare că concurează pentru locul "principalului" în lupta cu corupţia. O astfel de structură ca CNA în ţările europene nu există", a menţionat expertul.

El propune ca munca judecătorilor şi procurorilor să fie divizată, undeva trebuie să fie micşorat numărul, iar unele procuraturi şi judecătorii să fie destituite, de exemplu, procuraturile militare şi tribunalul.

"Un judecător al sectorului Buiucani are 1198 cazuri pe an, iar tribunalul militar - 24. În concepţie se propune ca de dosarele economice, militare şi din alte domenii să se ocupe alte structuri, nu procurorii, care cunosc bine dreptul, dar puţin înţeleg în maşinaţii economice şi atacuri raider", a spus Gribincea.

El a propus să fie analizată statistica, în care 80% din cazurile procuraturii generale sînt cazuri rutiere. "Procurorul trebuie să se ocupe de dosare penale serioase", consideră Gribincea.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?