Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Mass-media rusă despre semnarea de către Moldova a Acordului privind Asocierea cu UE (VIDEO) ©

30 iun. 2014,, 15:00   Societate
4911 7
Foto: noi.md
Vineri, 27 iunie, Moldova, Ucraina și Georgia au semnat scandalosul Acord privind Asocierea cu Uniunea Europeană. Majoritatea analaiștilor și politologilor s-au expus în repetate rînduri asupra acestui Acord, care, practic, nu prevede careva beneficii pentru cele trei state-semnatare.

Spre deosebire de mass-mediile autohtone, moldovenești, care au prezentat un tablou unilateral de la Bruxelles, relatînd despre avantajele pe care le va asigura Acordul respectiv, posturile de televiziune rusești au prezentat amplu acțiunile de protest împotriva semnării Acordului, care au avut loc atît în orașele Republicii Moldova, cît și lîngă pereții Parlamentului European.

În cadrul unui interviu pentru ediția săptămînală "Vesti Nedeli" a postului de televiziune „Rossia”, liderul PSRM, Igor Dodon, a povestit despre situația din Moldova în preajma semnării Acordului privind Asocierea cu UE.

"Majoritatea nu așteaptă nimic bun de la acest Acord. Mai mult ca atît, majoritatea populației Republicii Moldova se pronunță în mod deschis pentru aderarea țării la Uniunea Vamală. Indiscutabil, în circumstanțele create, semnarea Acordului respectiv fără organizarea unui referendum, pentru a afla opinia poporului, este o mare eroare și o crimă împotriva poporului Moldovei", a menționat liderul PSRM.



Participanții la acțiunile de protest au scandat "Cerem Referendum!", "Poporul Moldovei trebuie să decidă destinul țării", "NU – standardelor duble ale UE".

Participanţii la acţiune au trecut în marş de la sediul Comisiei Europene pînă la sediul central al Ministerului de Externe al UE, condus de către Catherine Ashton, mai apoi deplasîndu-se spre complexul de clădiri al Parlamentului European.

Deputatul în Parlamentul RM din partea socialiștilor, Ion Ceban i-a invitat pe oficialii europeni să nu viziteze Galeriile din Cricova, ci să întreprindă o serie de vizite prin satele moldoveneşti pentru a vedea cu ochii proprii aşa-zisa „istorie de succes” şi rezultatele reformelor guvernării proeuropene. „Peste un milion de oameni trăiesc sub pragul sărăciei. Poporul trebuie să fie cel care-şi va decide destinul şi nu oficialii europeni şi guvernarea interlopă, sprijinită de mai puţin de 20 la sută din populaţie. Acordul privind Asocierea şi Liber Schimb Comercial va da o lovitură fatală mai multor branşe ale economiei moldoveneşti, inclusiv agricultura. Doar în cadrul Uniunii Vamale ţara mai are şansa să-şi păstreze statalitatea şi să apuce calea unei dezvoltări progresive", a spus în final Ion Ceban.



Acordurile nu conțin detalii rpivind modul, termenele și modalitățile de finanțare a tranziției Moldovei la "standardele europene".

"Moldova se obligă, timp de 2-3 ani, să implementeze 200 de astfel de regulamente, numărul lor total fiind de 340. Ce reprezintă un regulament, o directivă? Este un document voluminos, care conține o descriere detaliată a distanței de la podea a prizei electrice, conține indicația care interzice tăierea purcelului, ci doar împușcarea acestuia, iar pentru aceasta este nevoie de un specialist, care dispune de licență și serviciile căruia trebuie achitate, și așa mai departe, urmînd toate pozițiile", menționează politologul moldovean, Visarion Ceșuev.




Plus la aceasta, în opinia protestatarilor, Acordul privind Asocierea conține doar obligații și restricții pentru țară, nu și noi drepturi și posibilități. Ei sînt convinși că semnarea Acordului cu UE este o mare eroare și se pronunță pentru organizarea unui referendum national privind opțiunea geopolitică a țării, a relatat Canalul 5 din Sankt-Petersburg.

"Este o decizie care va avea niște urmări devastatoare pentru economia țării noastre. Autoritățile știu prea bine acest lucru. Totuși, urmează orbește comenzile oficialilor europeni, fără a se gîndi la Moldova și la poporul acesteia ", a declarat Igor Dodon.


Amintim că liderul socialiștilor a indicat în mai multe rînduri să PSRM intenționează să lupte pentru denunţarea Acordului privind Asocierea cu UE. Totodată, PSRM se pronunță pentru colaborare cu Rusia și aderarea republicii la Uniunea Vamală.
0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?