X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Unioniştii au comemorat victimele ocupaţiei sovietice şi ale regimului comunist

30 iun. 2014,, 14:30   Societate
3820 2
Foto: noi.md
Partidul Liberal şi Partidul Naţional Liberal ai comemorat pe 28 iunie victimele ocupaţiei sovietice şi ale regimului comunist totalitar din 1940.

Potrivit agenţiei "Infotag", liberalii, în frunte cu preşedintele partidului, Mihai Ghimpu, şi nepotul său – primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi alţi deputaţi liberali au depus flori la piatra din Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitală în memoria persoanelor deportate, precum şi a ucrainenilor decedaţi în urma ultimelor evenimente din Ucraina, după care s-au deplasat în coloană pînă la ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, unde au desfăşurat o acţiune de protest.

Peste 100 de manifestanţi cu pancarte şi drapele au scandat "Libertate!", "Aici e casa noastră. Rusia, retrage-ţi armata!", "Jos Putin!", "Jos ocupaţia!", "Vrem în NATO!", "Mîinile jos de pe Ucraina!", de asemenea, cîteva vehicule au circulat prin capitală cu pancarte "Caravana libertăţii".

În timpul acţiunii de protest preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a rostit o alocuțiune. "Doar 22 de ani ne-a reuşit nouă, poporului român, să fim împreună, să trăim în unitate şi pace ca şi multe alte popoare. Nici astăzi Rusia, fie ea ţaristă, sovietică sau democratică, nu vrea să accepte că şi celelalte popoare, la fel ca poporul rus, au dreptul să-şi hotărască soarta şi viitorul", a spus Ghimpu.

Potrivit lui, "dovadă este agresiunea militară împotriva Ucrainei şi anexarea Crimeii, agresiunea militară din 1992 de pe Nistru şi ocuparea teritoriului din stînga Nistrului, agresiunea din Georgia din 2008".

Ghimpu consideră că "politica Federaţiei Ruse este o ruşine nu doar a secolului XX, dar şi a secolului al XXI-lea".

La finalul discursului său liberalul l-a îndemnat pe preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, "să fie nu doar preşedinte, dar şi om".

"Poporul rus nu merită ruşinea aceasta! Împăcaţi-vă cu libertatea şi egalitatea popoarelor. Treziţi-vă! Mergeţi şi îmbrăţişaţi-vă fraţii din Ucraina, dar nu împuşcaţi în ei", a spus liberalul.

Primarul Chişinăului a menţionat că prezenţa într-un număr atât de mare la pichetarea Ambasadei este o dovadă în plus a faptului că sîngele apă nu se face şi, indiferent de filele negre din istoria poporului român, el rămâne unit.

"Trebuie să mergem spre Europa pînă la capăt", s-a arătat convins liberalul.

Partidul Naţional Liberal în comun cu Consiliul Unirii a desfăşurat o acţiune de protest în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde a mărşăluit pînă la Scuarul Europei din parcul „Ştefan cel Mare”, unde a avut loc un concert.

Peste 250 de manifestanţi cu drapele şi pancarte au scandat "Afară armata rusă!", "Unitate naţională!", "România!".

Preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, a spus că "indiferent de orice, nu va dispărea aspiraţia de a fi un popor român unit".

"Noi – românii, moldovenii şi basarabenii, sîntem un popor puternic şi niciodată nu vom fi sclavi", a spus Pavlicenco.

Comsomolul Moldovei a marcat ziua de sîmbătă, 28 iunie, ca "aniversarea a 74-a a eliberării republicii de ocupaţia română şi restabilirii statalităţii ţării".

De asemenea, o acţiune de serbare a desfăşurat şi Liga Tineretului Rus şi alte organizaţii patriotice. Aceștia sînt adepţii istoriografiei sovietice, potrivit căreia ziua de 28 iunie 1940, în conformitate cu pactul Molotov-Ribbentrop, odată cu intrarea armatei ruse Basarabia şi Chişinău, au fost "eliberate de ocupaţia boierească-română şi a avut loc reunirea cu Patria Sovietică".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?