Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Natalia Gherman: Moldova crede că alegerea ei externă va fi respectată

30 iun. 2014,, 10:00   Societate
3781 1
Foto: noi.md
"Integrarea europeană este alegerea suverană a locuitorilor Republicii Moldova, care este susţinută de majoritatea populaţiei", a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, în emisie directă la BBC, comentînd în limba engleză, vineri, de la Bruxelles, semnarea Acordului de asociere RM-UE.

Potrivit agenţiei "Infotag", fiind întrebată despre posibilele sancţiuni din partea Rusiei la adresa Moldovei, ministrul şi-a exprimat speranţa că "alegerea externă a Moldovei va fi respectată".

"Noi credem cu sinceritate că toţi vor respecta alegerea noastră", a spus ea.

Totodată, Gherman a făcut referire la faptul că Chişinăul a prevăzut posibilele sancţiuni din partea Rusiei şi acum se simte "bine pregătit". Fiind întrebată dacă Republica Moldova este pregătită pentru stoparea exportului de produse agricole în Rusia, majorarea preţului la gaze, revenirea muncitorilor migranţi din Rusia, Gherman a atras atenţie la faptul că "din septembrie 2013 Republica Moldova nu mai vinde vin în Rusia".

"Din altă parte, UE a răspuns la această măsură cu liberalizarea totală a pieţei sale pentru vinurile moldoveneşti. Respectiv, tot ceea ce Rusia respinge noi vindem acum, şi cu succes, în UE şi alte direcţii", a spus ministrul.

Natalia Gherman a adăugat că Chişinăul are promisiunea Moscovei că "Republica Moldova nu va avea de suferit din cauza divergenţelor în privința gazelor dintre Rusia şi Ucraina".

"Conflictul nu va afecta livrările de gaze în Moldova", a precizat ministrul.

Şefa diplomaţiei moldoveneşti a făcut trimitere la studiile experţilor interni şi externi, care, potrivit ei, demonstrează că "Acordul de asociere RM-UE va duce la creşterea economiei moldoveneşti cu 6% anual, iar a exportului cu 15%".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?