Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

În Moldova se atestă un deficit acut de medici şi ambulanţe

25 iun. 2014,, 14:25   Societate
2977 0
Foto: noi.md
Staţiile de urgenţă duc lipsă acută de ambulanțe, cu toate că parcul de autosanitare din țară a fost suplinit recent cu 32 de mașini noi. Stațiile zonale de urgență duc lipsă nu doar de mașini, dar și de specialiști. În majoritatea raioanelor țării, timpul mediu de deservire a unei solicitări variază între o oră și 40 de minute, pe cînd standardele prevăd că o ambulanță trebuie să ajungă la pacient în 10-15 minute, scrie portalul e-sanatate.md.

Stația Zonală Sud dispune de 28 de autospeciale din cele 42 necesare, însă nici de o autospecială pentru reanimarea copiilor şi maturilor, precum nici pentru bolnavii cu probleme psihice, deşi normele prevăd cîte două autospeciale.

Nu sînt suficiente automobile şi specialişti. “Din 21 de echipe de urgență, doar cîteva au medic. În această situație, afirmă directorul instituției, peste 50 la sută dintre solicitări sînt deservite de către echipele de felceri, chiar dacă este nevoie de ajutorul unui medic”, afirmă Dumitru Bzovii, directorul Stației Zonale Sud.

O situaţie similară s-a creat şi la Stația Zonală Centru, care deservește 17 raioane. Aici, în loc de 163 de ambulanţe sînt doar 100, 60% dintre care au un termen mare de exploatare şi necesită reparaţii. Staţia nu dispune de autosanitare pentru urgenţele de reanimare. Iar medici sînt doar în 35 de echipe din 80, medici specialişti – doar în două.

„Avem un pediatru la Ungheni și un cardiolog la Orhei. În caz de ceva, ei merg în toate raioanele pe care le deservește stația noastră, adică 17. Nu sînt autosanitare specializate pentru ei, dar merg cu echipele de medicină generală”, menționează Iurie Crasiuc, managerul Staţiei Zonale Centru.

La nord situația este ceva mai bună. Aici sînt 95 de autospeciale care le revin la 69 de echipe medicale. Stația Zonală Nord dispune de echipe specializate. Numărul acestora însă este mult prea mic, pentru a acoperi nevoile populației.

Amintim, că în primăvara anului curent, instituţiilor medicale le-au fost repartizate 32 de ambulanţe. Potrivit Ministerului Sănătății, în 2013 Parcul de Autosanitare din țară avea doar 255 de ambulanțe, pe cînd necesarul este de 455 de mașini.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?