X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Înaintea semnării Acordului RM-UE unioniştii şi oponenţii lor au făcut un schimb de lovituri

24 iun. 2014,, 16:35   Societate
3131 3
Foto: zilnic.md
Înaintea semnării Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, preconizată să aibă loc pe 27 iunie, unioniştii şi oponenţii acestora, adepţi ai Uniunii Economice Eurasiatice, au efectuat un schimb de lovituri, ceea ce face dovada acutizării luptei în Republica Moldova, apreciază conducătorul Asociaţiei Politologilor Independenţi din Transnistria, Andrei Safonov.

Expertul este convins că altfel nu pot fi explicate propunerile politicienilor de a trimite după gratii pentru "separatism" şi "promovarea ideilor unioniştilor", enunţate din diferite părţi, aproape în unison.

Într-o discuţie cu reporterul agenţiei "Infotag", Safonov a spus că aceasta semnifică intensificarea confruntării dintre adepţii orientării pro-occidentale, pro-române, şi cei ai proiectului de unire eurasiatică, al cărui nucleu este Rusia.

"În situaţia aceasta, prima mişcare a fost făcută de detaşamentul cel mai combativ al forţelor pro-guvernare ‒ unioniştii. Iniţiativa başcanului Mihail Formuzal poate fi văzută ca o contralovitură. Pe de altă parte, în jurul Moldovei în ajunul zilei de 27 iunie tensiunea dintre Occident şi Rusia creşte. Un simbol în acest sens a fost trecerea de la polemicile dintre adepţii diferitelor proiecte de unire la presiunile asupra oponenţilor cu ameninţare de represalii. În sfîrşit, aici există şi "interesul major" al forţelor pro-române propriu-zise. Acestea doresc să profite de lupta dintre Occident şi Rusia, dintre adepţii proiectului european şi cel eurasiatic din Moldova, apoi să-şi afirme influenţa în Republica Moldova, în primul rînd, pe cea a Bucureştiului", consideră Safonov.

El a relevat faptul că unioniştii în Republica Moldova nu s-au bucurat niciodată de mare popularitate (în timpurile cele mai bune, pînă la 10% dintre alegători au votat pentru ideea unionistă) şi nu au putut pretinde niciodată venirea la guvernare pe cale democratică; ei au văzut soluţia, în toate timpurile, în instaurarea unui regim de dictatură pro-română.

Safonov a mai prognozat că în perioada imediat următoare lupta, pentru căile viitoarei dezvoltări a Moldovei, va deveni şi mai intensă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?