X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Aici se odihneşte dolarul!

24 iun. 2014,, 00:15   Externe
6852 8
Foto: ruvr.ru
Colapsul dolarului ca valută internaţională pare a fi inevitabil. Într-un interviu pentru Vocea Rusiei, cunoscutul economist francez Jacques Sapir şi-a expus punctul de vedere în legătură cu viitorul capitalului financiar mondial.

Vocea Rusiei: Rusia şi China intenţionează să renunţe la dolar în tranzacţiile lor din sfera gazului. Ce credeţi, aceste planuri sînt realizabile?

Jacques Sapir: Fără îndoială, ceea ce vor să facă guvernele rus şi chinez este ceva foarte important! Dolarul are în economia mondială trei funcţii: unitate de decont, deoarece multe preţuri, inclusiv la resurse, sînt estimate în dolari. Este o valută a tranzacţiilor internaţionale. Şi, în al treilea rînd, este o valută de rezervă. Ceea ce vor guvernele rus şi chinez să schimbe este tocmai folosirea dolarului în calitate de valută în unele tranzacţii importante, precum cele din domeniul petrolier şi gazifer. Acest lucru presupune ca rubla şi yuanul să fie recunoscute reciproc în China şi Rusia. Iar acest lucru a fost deja făcut.

Într-un spectru mai larg, acest pas atestă problema cu care se confruntă permanent o serie întreagă de ţări, nefiind vorba doar de Rusia şi China. Mă refer la ţările din Golful Persic şi din America Latină, producători de materie primă. Aceste ţări vor să renunţe la dolar în tranzacţiile lor valutare.

Vocea Rusiei: Există o posibilitate reală să se creeze încă o valută de rezervă în afară de dolar?

Jacques Sapir: Este o problemă foarte veche! Trebuie să ne amintim că dolarul ca valută de rezervă a fost criticat de generalul Charles de Gaulle în anii 60 ai secolului trecut. Şi permanent, imediat cum apare o nouă criză valutară internaţională, se începe din nou să se vorbească despre această problemă. Este evident că actualul sistem, bazat pe folosirea cu precădere a dolarului în calitate de valută de rezervă, este nesatisfăcător! Există cererea de diversificare şi chiar necesitatea de a schimba sistemul.

Drept urmare, putem să înţelegem ce căi se deschid în calea noastră. Pentru a realiza revizuirea completă a sistemului valutar internaţional, trebuie ca politic să fie posibilă desfăşurarea unei conferinţe de tipul Bretton Woods, care a avut loc în anul 1944. Iar o altă cale este dezvoltarea valutelor care la nivel religios încep să joace rolul unei valute regionale de rezervă. Cred că Beijingul vrea că valuta sa naţională, yuanul, să devină peste cîţiva ani valută de rezervă la nivelul regiunii Asia-Pacific. După cum se ştie, există şi proiectul de a face rubla valută de rezervă pentru ţările CSI. Şi astfel este foarte posibil să apară mai multe valute care, treptat, să submineze poziţiile dolarului ca valută internaţională de rezervă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?