Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Grigore Porcescu: Regulamentele şi standardele noastre corespund celor europene (VIDEO)

21 iun. 2014,, 09:00   Societate
6957 2
Foto: noi.md
„Noi ne-am făcut treaba: am elaborat şi ajustat regulamentele şi standardele la cele europene, acestea au fost aprobate de Bruxelles. Noi vom supraveghea strict calitatea producţiei autohtone şi le vom elibera agenţilor economice documentele şi certificatele necesare pentru export, dacă producţia lor va corespunde acestor standarde. Mai departe ţine de întreprinderi să pătrundă pe pieţele europene şi alte pieţe”.

Astfel a comentat pentru NOI.md vicedirectorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Grigore Porcesscu, oportunităţile majorării exportului producţiei alimentare moldoveneşti pe pieţele Europei după intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb RM-UE.

Funcţionarul a amintit că „produsele alimentare trebuie să fie nu doar folositoare, care şi inofensive pentru sănătatea omului. Cu aceasta se ocupă agenţia, în mod independent, analizează dacă marfa a fost produsă în Moldova sau a fost importată. Totodată, la toate punctele de trecere a frontierei de stat activează posturile noastre sanitar-veterinare, în toate raioanele ţării, de asemenea, sînt deschise şi activează subdiviziunile agenţiei”, a precizat el.

Interlocutorul a relatat că toate loturile de produse sînt supuse unui control strict la posturile vamale. Sînt frecvente cazurile de interdiţie a importului în Moldova. Astfel, recent a fost interzisă introducerea în ţară a 5 camioane cu roşii turceşti din cauza unei boli de carantină, a fost returnat un lot de căpşuni din Turcia şi un lot de iepuri vii de prăsilă din UE. Şi chiar dacă printr-o minune, marfa necondiţionată ajunge pe teritoriul ţării, aceasta este „prinsă” de subdiviziunile agenţiei.

„Riscurile produselor alimentare rămîn însă şi după controlul la frontieră: condiţiile de păstrare şi termenele de comercializare, de exemplu. Acasta se referă nu doar la produsele importate, dar şi la cele autohtone. O mică remarcă – numai pe parcursul anului trecut noi am scos din vînzare 97 tone de producţie din carne”, a menţionat funcţionarul.

„Un detaliu interesant: noi pur şi simplu nu putem lucra neeficient sau să „nu vedem” chiar şi cea mai mică deviere de la standarde şi cerinţe faţă de marfa noastră exportată. Orice „gafă” nu doar a noastră, dar a tuturor ţărilor din Uniunea Europeană este fixată de un birou special la Paris şi devine cunoscută pentru toţi. Cine are nevoie de o reputaţie de furnizor neonest?”, se întreabă retoric Porcescu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?