X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Directorul Biroului Național de Statistică, „atacat” de comuniști

19 iun. 2014,, 15:04   Politică
3442 2
Foto: privesc.eu
Directorul Biroului Național de Statistică, Lucia Spoială, a fost chemată din nou în Parlament pentru a da explicații pe marginea presupuselor nereguli atestate în procesul de recenzare a populației, după ce deputata comunistă Oxana Domenti a depus o interpelare în acest sens.

Lucia Spoială a respins acuzațiile aduse de parlamentarii comuniști, potrivit cărora recenzorii ar fi exercitat presiuni asupra cetățenilor, determinîndu-i să se declare de o anumită etnie. Directorul BNS a dat asigurări că recensămîntul populației a fost efectuat cu respectarea normelor legale, iar pînă în prezent la instituție nu a fost depusă nicio sesizare pe marginea anumitor încălcări.

„Recensămîntul a respectat prevederile naționale, europene și internaționale. În regulamentul de organizare a recensămîntului sînt fixate toate condițiile de angajare a recenzorilor. În perioada respectivă, sesizări legate de atestarea unor abuzuri sau presiuni asupra persoanelor nu au fost înregistrate”, a declarat Spoială.

Deputatul comunist Iurie Muntean s-a arătat nemulțumit de răspunsul dat de funcționară și a solicitat instituției să aplice sancțiuni pentru încălcările depistate.

„Dumneavoastră urmăriți presa? Avem multiple mărturii că recenzorii au încercat să convingă cetățenii să se declare români etnic, iar limba vorbită să o declare drept română, ceea ce este considerată drept o agitație politică”, a spus Iurie Muntean.

Totodată, deputații comuniști au cerut explicații în scris pe marginea volumului de cheltuieli pentru pregătirea şi desfăşurarea recensământului.

Precizăm că recensămîntul populației s-a desfăşurat în perioada 12-25 mai. Rezultatele preliminare ale recensămîntului vor fi făcute publice în prima săptămînă a lunii decembrie curent, iar datele finale vor fi cunoscute nu mai devreme decît peste 27 de luni de la data recensămîntului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?